Навлизаме в нова ера на фрийланса - кои са най-търсените професии и как да започнем да работим на свободна практика

Навлизаме в нова ера на фрийланса - кои са най-търсените професии и как да започнем да работим на свободна практика Снимка: Photo by Christin Hume on Unsplash

По време на пандемията много офиси преминаха към дистанционна работа и това доведе до ренесанс във фрийланса - затова ще ви споделим кои са най-търсените професии и как да надградим качествата, които вече притежаваме, за да работим самостоятелно.

Работата на свободна практика се е увеличила с над 25% през второто тримесечие на 2020 г. - в сравнение с първите три месеца на годината, установи докладът на Freelancer „Бързи 50“. Това хвърля светлина върху променящия се пазар на труда, като работодателите търсят по-гъвкави работници и опции за работа. Освен това увеличаващият се пазар за фрийлансъри показва желанието на хората да работят самостоятелно и да изградят свой собствен бизнес.


Макар COVID-19 да е бил спусъкът на вече възходящото движение на свободна практика, този експоненциален растеж може да се дължи и на силното търсене на хората най-накрая да създадат собствено предприятие на свободна практика, да работят по собствените си условия и да допълнят доходите си“, каза изпълнителният директор на Freelancer Мат Бари. Работните места на свободна практика са нараснали с 41% спрямо предходната година, достигайки до 605,000 през второто тримесечие на 2020 г.


Сферите, в които търсенето значително се е увеличило, са тези, които са директно свързани с пандемията, казва докладът. Работите, свързани с математическото моделиране - включително проекти по математика, Matlab и алгоритми - са отбелязали най-голямо увеличение спрямо тримесечието, тъй като са нараснали с 99,6% до 16 501 работни места. Работите в сферата на статистиката и статистическите анализи също са се увеличили.


Голяма част от това търсене идва от здравни институции, правителства, предприятия и медийни организации, които все по-често изискват данни за случаи на заболели, хоспитализации, смъртност, тестване, както и за въздействието на пандемията, се отбелязва в доклада.


Глобалните органичителни мерки също са предизвикали увеличено търсене на домашно забавление и пазаруване онлайн и, следователно, на работници с приложими умения. Търсенето на дизайнери на игри и разработчици на игри е нараснало съответно с 68% и 64% през второто тримесечие, докато обявите за работа за професионалисти в електронната търговия - с 54,4%.


И така, как да започнем нашия собствен фрийланс бизнес?


На първо място трябва да разберете дали този начин на работа е подходящ за вас, или работите по-добре и по-продуктивно в офис среда. Затова Мат Бари препоръчва да опипате почвата - пробвайте няколко различни фрийланс работи, докато поддържате сигурния си източник на доходи. Намерете ниша, в която знаете, че можете да допринесете с нещо различно, било то „умения, опит в областта на домейните, връзки в индустрията или дори просто страхотна комуникация, положително отношение и страхотно обслужване на клиентите“, казва Бари.


След това започнете да създавате собствения си бранд. Създайте си онлайн профил в различни платформи и си направете портфолио, за да може да покажете работата си. След като имате профил, се сертифицирайте. Има редица онлайн платформи за безплатно сертифициране (Coursera, edX, и др.), където можете да надградите уменията си и да покажете на клиентите си актуални сертификати. И най-важното е да знаете стойността си - нагласете цената на услугите си спрямо развиващите ви се умения и спрямо пазара на труда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: