Freelance по време на пандемия

Freelance по време на пандемия Снимка: Pixabay

В ситуация, в която свободното движение на хора е ограничено в името на физическото оцеляване, хората със свободни професии търсят начини да преживeят кризата, запазвайки най-голямото си достойнство – свободата. Реалността сред секторите, в които фрийлансърите обикновено „жънат” успехи, в момента е мрачна и може би единствено работещите в IT сектора, очертаващ се като спасителен пояс, успяват успешно да се борят с кризисното положение. 

Според данните от анкета, попълнена от 880 фрийлансъри от независимия културен сектор в България, разходите, направени до момента за несъстояли се културни прояви, надвишават 3 млн. лв., а очакваните загуби до юли са 17 693 633 лв. 
Във филмовата индустрия, която разчита на свободните професии, според данни на Американския съюз на индустрията за развлечение (IATSE), около 120 000 служители в Холивуд вече са загубили работата си в резултат на съкращенията заради короновируса.
Колосалните загуби в момента не се отнасят само до работещите в празните театри и тъмни киностудиа, но касаят и независимите адвокати, музиканти, счетоводители, фотографи, архитекти и пр.  
  
Положителен ефект засега се открива само в обединението и солидната проява на колективна воля сред иначе своеволните по природа фрийлансъри. Не е изненадващо, че голяма част от тях са готови да изоставят „свободните ловни полета” и да нахлузят „окови”, докато светът не изплува от кризата. Трябва да приемем, че времето, в което търсенето на квалифицирана работна ръка надхвърляше предлагането, отмина и сега пазарът на труда преживява рязко и мащабно свиване.
   
Насоките за фрийлансърите по време на криза могат да варират от намиране на работа с пълно работно време до нестандартни идеи за намиране на нови възможности, които да ощетяват минамално свободния дух на професията. Адекватните действия в настоящия момент невинаги ще изглеждат логични и някои от тях няма да работят в „мирно” време, но търсенето на работа, когато всяка част от икономиката е в „треска”, изисква извънредни усилия и креативност.

Още по темата във

facebook