Глоба от £ 100 000 заради звънец на входната врата

Глоба от  £ 100 000 заради звънец на входната врата Снимка: thesun.co.uk

Британски водопроводчик може да загуби къщата и бизнеса си, след съдебно решение да плати колосалната глоба на съседка, защото неговият звънец с охранителна камера нахлувал в личното ѝ пространство.

Преди три дни и след три години съдебна сага, окръжният съд в Оксфордшир постанови, че използването на камери нарушава закона за защита на личните данни данните и е форма на тормоз. Съдът не взе под внимание обяснението на 45-годишния Джон Уудърд, че е монтирал на къщата си сигналното устройство Ring, след като през 2019 г. крадци се опитали да му отмъкнат колата.  Но съседката д-р Феърхърст смята, че звънецът е „натрапчив“ и я поставя под „непрекъснато визуално наблюдение“.

Пред thesun.co.uk Джон Уудърд сподели че е изключително разочарован, шокиран и уплашен. "Вероятно ще трябва да фалирам и да закрия бизнеса си, защото не мога да си позволя £ 100 000, не мога да си позволя дори £ 5000. Това ще ми съсипе живота и не виждам по какъв начин е справедливо”, казва британецът, погрижил се за неприкосновеността на имота си.

Интелигентните устройства Ring са свързани с интернет и уведомяват собственика на жилище че пред вратата му има посетител. Независимо дали е в дома си или не, чрез приложение собственикът може да види госта и да разговаря с него чрез вградените в звънеца камера и микрофон - особено полезно решение в условията на пандемията.

Малка алея дели къщите на двамата съкварталци, които живеят един до друг вече 20 години, но д-р Феърхърст се почувствала застрашена и твърди, че заради това се изнесла от дома си. Според нея, след като разбрал за оплакването ѝ, съседът ѝ станала „агресивен”. От своя страна  Джон Уудърд казва, че съседката му не е напуснала дома си сега, а преди години и недоумява как един звънец може да застрашава живота ѝ. 

Но има едно обяснение – „Тя няма сърце и е зла. Половината съседи няма да ѝ отворят вратата си, защото знаем колко е зла", казва съсипаният Уудърд и на свой ред твърди, че спорът го е травмирал. Водопроводчикът намира решението за абсурдно, след като в жилищните квартали на цял Лондон подобни сигнални устройства гледат директно към къщите на съседите и там това не е проблем.

Така или иначе, съдът смята, че Джон Уудърд е нарушил Общия регламент и Закона за защита на данните от 2018 г., тъй като устройството му е записало аудио и видеофайлове, които могат да се тълкуват като лични данни на съседката.

Съдебното решение е първо по рода си в Обединеното кралство и може да създаде опасен прецедент за поне 100 000 собственици на интелигентния звънец. Устройствата Ring се доставят от Amazon. Социалните медии вече обсъждат, че звънците може "да изпържат" притежателите си, а глобалната търговска платформа ги предупреждава да маркират със стикери имоти, които може да попаднат в обектива. 

Не е ясно обаче дали някой няма да приеме и стикерите като намеса в личното пространство. При днешните закони, които го защитават яростно и издигат в култ личната неприкосновеност и сигурност, историите за съпричастни съседи, които не заключвали домовете си, звучат не по-реално от детска приказка, макар че днешните деца трудно биха се хванали на такава „наивна” уловка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: