На Марс откриха следи от катастрофални наводнения

На Марс откриха следи от катастрофални наводнения Снимка: NASA

Учени от САЩ и Франция откриха близо до кратер на Марс делтата на древна река

Извършеният от изследователи от САЩ и Франция анализ на снимките от марсохода Perseverance позволи да се разкрият останките от делтата на древна река, която се е вливала в езеро, чието дъно сега е кратерът Езерото. Освен това учените са открили доказателства за катастрофални наводнения в късния етап от съществуването на езерото. Статията е публикувана в Science.

Изследването на спътниковите изображения на Марс показва, че 3,7 милиарда години кратерът Езерото е бил езеро, в което се е вливала река. Анализът на снимките от двете камери на кацналия на Марс през февруари 2021 г. ровър Perseverance допълнително разкриват, че езерото е било подложено на на поройни наводнения, които са пренасяли камъни на десетки километри, в резултат на което се е образувало ветрилообразно струпване, подобно на земните делти.

Изследователите, начело със специалисти от лабораторията за реактивно движение на НАСА събират снимки от останките на Koдиак - части от това струпване, частично разрушено от ерозията и успяват ясно да разграничат там слоевете от дънни отлагания там. Те измерват тяхната дебелина, наклон и напречна дължина и стигат до извода, че отлаганията са нанесени от течаща вода в езерото, а не от други геоложки процеси. Подобни отлагания са наблюдавани и в главното струпване, което позволява на изследователите да говорят за това, че преди това то е било дъно на делта на река.

В горните слоеве на делтата изследователите откриват големи камъни - с диаметър до един метър и тегло до няколко тона. Според изчисленията на учените, те са донесени от наводнения със скорост до девет метра в секунда, пренасящи до три хиляди кубически метра вода в секунда. Какво е причинило подобни катаклизми в края на живота на езерото, изследователите не могат да кажат. При това долните слоеве са се образували от много по-малки камън, което предполага първоначално спокойното им нанасяне от реката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: