Джеймс Бонд и MI6: имат ли нещо общо?

Джеймс Бонд и MI6: имат ли нещо общо? Снимка: screenrant.com

Последният филм за легендарния шпионин отново постави на фокус въпроса – има ли нещо реално в сюжетите за 007.

BBC събра отговорите на  няколко служители от MI6 – структура, по-известна като Secret Intelligence Service (SIS) - британското външно разузнаване. По обясними причини, имената им не се споменват, но като цяло, интервюираните виждат не толкова прилики, колкото разлики между тяхната работа и подвизите на Джеймс Бонд.

"Ние работим много по-екипно. Много рядко сме сами на терен, без никаква подкрепа, ако въобще се случва. Винаги работим с екип, който се грижи за сигурността ни”, казва един от офицерите на SIS, а друг описва работата им „на терен” така: „Имаме широк спектър дейности - команден център, отдел за набиране на хора, технически екип, екип за комуникации и още много други функции, така че ако някой, вдъхновил се от Джеймс Бонд реши да кандидатства в SIS, бързо ще разбере, че не става така”.

А използват ли огнестрелно оръжие? Този въпросът среща непреодолимата стена на служебния отговор „Не мога нито да потвърдя, нито да отрека”. Така че гадаем какво се крие зад тези думи.

Колкото до стила на работа, друг агент на MI6 е по-категоричен: „Идеята, че някой може да обикаля света, да разбива коли и да стреля по хора е абсолютна глупост”.

Строго погледнато, самите служители на MI6 не са агенти, а разузнавачи, които се опитват да убедят действителните агенти на терен (които в голямата си част често са добре поставени личности в съответната страна), да се доберат до жизненоважни тайни и да ги откраднат в името на правителството на Нейно Величество. Тези хора поемат най-големия риск и MI6 полага много усилия, за да защити тяхната самоличност и семействата им, казват офицерите от разузнаването. 

„Имаме привилегията да сътрудничим с една категория хора, които се излагат на огромна опасност, работейки с нас. Може да загубят живота си и ние приемаме това много сериозно от първия миг на съвместната ни работа. Ние отговаряме за живота им и правим всичко в интерес на тяхната безопасност”, казва лаконично и с много уважение офицер от MI6.

Международната ситуация създава достатъчно работа на MI6 – тероризъм, миграция, ядрена надпревара, апетити към чужди територии, конкурентни области и пр. Но в епоха, когато почти всяко наше действие оставя дигитален отпечатък, има ли все още място за човешката интелигентност и изобретателност на един шпионин от старата школа – образ, толкова активно развиван в киното? 

Do MI6 Agents Really Have A 'License To Kill'? - I'm A Useless Info Junkie
Колаж - theuijunkie.com

Висш офицер от техническите служби на MI6 споделя: „Във всяка стъпка от нашия работен процес участват хора. И това са отношенията, които развиваме. Разбира се, че работим върху най-съвременни технологии, за да подкрепим нашите разузнавачи на място”. 

А наистина ли има работилница за шпионски джаджи в подземията на централата на MI6? Да, но „доста различна от това, което виждаме във филмите. Екипът инженери, които работят за нас, е много по-голям. Може да не се обличаме с еднотипни раздърпани шлифери, за да изглеждаме „незабележими”, но работим в много тясно сътрудничество с разузнавачите, за да разберем какво им трябва", споделя висш офицер от техническия отдел на MI6.

От времето, когато Ян Флеминг създава своя легендарен измислен герой, шпионажът се е променил до неузнаваемост. Но човешкият интелект винаги ще бъде незаменим, казва сър Алекс Йънгър, който управлява MI6 шест години до септември 2020. Той изтъква най-важната прилика на филмовия сюжет с реалния живот, изказана от неговия измислен екранен колега „М” в „Смъртта може да почака“ „Светът се въоръжава по-бързо, отколкото можем да реагираме“. Това е тежката истина и прави чест на киното, че я акцентира.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: