Въоръжен мъж разстреля студенти в Пермския университет

Въоръжен мъж разстреля студенти в Пермския университет Снимка: rentvchannel

Според официални лица са убити най-малко осем души

Според някои съобщения, нападателят е написал в социалните мрежи, че действа сам и няма политически или религиозни мотиви. Той е нахлул въоръжен в сградата на университета и е открил огън. Студенти и преподаватели се се барикадирали в сградата, а някои са започнали да скачат от прозорците. 

Инцидентът е станал в 11:00 местно време, в Пермския държавен университет, в Урал, на около 1300 километра източно от Москва.

Един от преподавателите в университета, проф. Иван Печищев, каза пред ВВС, че отивайки към университета, е видял студенти да бягат от сграда и хора да скачат от прозорците на втория етаж.

„Скачаха и крещяха в ужас. Един от учениците ми каза, че има стрелба. Чух изстрелите, всички побягнаха в различни посоки. Отидох при студентите си във втората сграда. Изстрелите продължиха”, каза той.

Според проф. Печищев в кампуса на Пермския университет има около 10 сгради, а службата за сигурност незабавно е блокирала всички сгради и изходи.

Пермският университет публикува съобщение в социалните мрежи, призовавайки студентите, които са в сградата, да останат в класните стаи.

Видеоклипове, които се разпространяват в социалните мрежи, показват как студентите изхвърлят вещи от прозорците на сградите в кампуса, преди да скочат, за да избягат от стрелеца. Подобни кадри от инцидента бяха излъчени и по телевизията.

Полицията е ранила и задържала нападателя, за който се съобщава, че е студент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: