Марсоходът Perseverance откри признаци на потенциално обитаема среда

Марсоходът Perseverance   откри  признаци на потенциално обитаема среда Снимка: НАСА

Марсоходът Perseverance все пак успя да се справи с поставената задача и получи първата скална проба от повърхността на Червената планета

Тя е получена от определен камък, който  получи името "Rochette". Няколко дни след това беше получена втора проба от същия камък.

НАСА публикува изявление, че тези проби имат всички признаци на потенциално обитаема среда. Експертът на агенцията Кен Фарли от своя страна добави, че живи  организми биха могли да живеят в такива условия. Важен момент е, че в образците някога е присъствала вода.

Rochette се състои от базалт. Той може да се е образувал в резултат на изригване на вулкан. Също така в предоставените проби специалистите успяха да намерят определени соли, в които могат да присъстват мехурчета марсианска вода.

Основната задача на Perseverance е да търси древни микроорганизми на Червената планета. Освен това той трябва да предостави над двадесет различни скални проби за внимателно проучване. Те ще бъдат доставени на нашата планета през 2030 г.

От НАСА добавят, че всички тези проби играят много важна роля и ще бъдат използвани за провеждане на анализи в лабораторни условия. Благодарение на минералите, съдържащи се в събраните проби, специалистите ще могат да научат повече за историята на развитието на Марс и дали течна вода е присъствала на планетата и колко стабилна е била тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: