Кой събужда кралските особи

Кой събужда кралските особи Снимка: YouTube

Както мнозина пътуващи, британската кралица също „носи” със себе си будилник – или по-скоро води един мъж, който да я буди.

Придружителят не е съпруг, нито личен секретар, дори не и личнен иконом. Всъщност цялата работа на този човек е да гарантира, че кралицата ще се събуди сутрин под звуците на гайда –независимо дали е на път, или е у дома! 

Длъжността „Кралски гайдар” фигурира в кралското домакинство от 1843 г. и от тогава до днес традицията е прекъсвана само за четири години през Втората световна война, припомня BBC. Позицията е въведена от кралица Виктория, след като открива, че маркизът на Бредълбейн, Шотландия, има свой личен гайдар. В писмо до майка си тя пише: „Откакто сме в красивите планини, не чуваме нищо друго, освен гайди и толкова ми харесва, че предвиждам да си назнача гайдар, който може да свири всяка вечер във Фрогмор, ако и на Вас ви хареса".

От създаването на длъжността,  само 15 души са носили титлата, която се смята за едно от най-високите отличия и обикновено се заема от военнослужещи в Шотланската гвардия.

Кралският гайдар трябва да свири по 15 минути всеки ден, започвайки точно в 9 сутринта. „Сцената” му тогава е под прозореца на кралската спалня – било то в Бъкингамския дворец, Уиндзор, Балморал или Холирудхаус. Прави и малка програма за кралската вечеря. Другата му задача е да отговаря за изпълнението на 12-те гйдари, които свирят на официалните кралски банкети. Кралският гайдар придружава Нейно Величество навсякъде, освен в замъка ѝ в Сандрингам – казват, че там местата за настаняване били малко. 

Говорейки за работата си, Гордън Уебстър, който е кралски гайдар от 1995 до 1998, описва преживяването като „Фантастично. Просто най-добрата работа за гайдари в света“. Разкривайки подробности за ролята си, той обяснява, че Елизабет Втора не обича мелодиите да се повтарят, така че „имах около 700, дори 800 мелодии в главата си”.

Навлизайки в кръга на кралското семейство, кралските гайдари свирят и на безброй публични и частни събития, пред кралски особи, знаменитости и държавни глави, посещаващи Острова. 

Първоначално кралските гайдари са служили дългогодишно – има дори рекордьор – Уилиям Рос, свирил на Кралица Виктория цели 37 години. Първоначално и Елизабет Втора се придържа към тази практика – първият ѝ гайдар Александър МакДоналд я буди цели 20 години. Постепенно мандатът на длъжността намалява, а напоследък е между 2 и 3 години.

Шотландският ветеран Скот Метвен заема службата в продължение на четири години, от 2015 до 2019. Обиколил света с британската армия, след края на службата си в Афганистан той е избран за кралски гайдар. И той споделя мнението, че е имал шанса да изпълнява „най-добрата в света длъжност за гайдари”. След него за две години позицията заема Ричард Грисдейл, а от 2021 г. е поверена на Пол Бърнс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: