Защо в Китай и Япония ядат с дървени пръчици

Защо в Китай и Япония ядат с дървени пръчици Снимка: faktodrom.com

Има поне три обяснения за това

От незапомнени времена на Изток не използват традиционни прибори за хранене, а ядат с пръчици. В древността този начин на хранене е бил много удобен - където и да се е намирал човек, не е било необходимо да носи със себе си лъжица и вилица, защото пръчките могат да бъдат отрязани от всяко дърво за няколко минути. Но дори и в днешно време, въпреки високото ниво на развитие на технологиите, японците и китайците остават верни на тази традиция. Защо?

Има поне три обяснения за това.

Да се ядене с пръчици е много полезно за здравето - с тях не може да се загребе наведнъж количеството храна, което е повече, отколкото човек може да сдъвче качествено.

Китайската медицина се доверява на точковия масаж и твърди, че по време на хранене с пръчиците по ръката се масажират около 40 жизненоважни акупунктурни точки (което допринася за укрепване на здравето и снемане на умората по време на приема на храна).

Японски лекари и педагози провеждат изследване, в което доказват, че децата, които са се научили да ядат пръчици, изпреварват в развитието тези, които ядат с лъжица.

Освен полезните и практични моменти в използване на пръчиците като прибори за хранене, те имат и символично значение. Комплект от пръчици за хранене задължително дават на младоженците на сватбата, като символ на неразделност и съгласувани действия. Също така, пръчици се поднасят набебето на 100 -я ден от живота му, символично наречен "Денят на пробване ориз". Традиционно пръчиците са изработени от дърво, но също така съществуват и и пръчици от кост, пластмаса и дори метал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: