Китай заяви, че е ликвидирал коронавируса

Китай заяви, че е ликвидирал коронавируса Снимка: venci.bg

Миналата неделя бяха идентифицирани 21 нови инфекции с COVID-19 в Китай, всички от които са от чужбина, съобщи Държавният здравен комитет на Китайската народна република в понеделник.

Неделя беше първият ден от юли, когато не беше регистриран нито един случай на заразяване и предаване на вируса в рамките на страната.

Последният скок на случаите в страната бе регистриран на 20 юли, когато коронавирусът беше открит у  работници на международното летище в административния център на източната провинция Дзянсу в град Нанкин, които почистват  самолети, пристигащи от чужбина. От Нанкин вирусът се разпространи в значителна част от китайската територия, като в страната бяха потвърдени общо над 1,2 хиляди случая на инфекция.

В тази връзка властите въведоха строги мерки за предотвратяване на разширяването на засегнатите  от вируса зони, включително твърд локдаун, ограничаване на транспортните връзки с райони, където е отбелязано разпространението на болестта, и практически тотално тестване на населението в засегнатите райони.

По време на пандемията COVID-19 в Китай са регистрирани 94 хиляди и 652 случая на COVID-19, а 4 хиляди и 636 души са починали от заболявания, свързани с инфекцията. Последната смърт е регистрирана през януари 2021 г.

Информацията е на interfax.

Жителите на Китай наброяват 1,398 милиарда човека (2019 г.) според данни на Световната банка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: