Три чашки кафе на ден значително намаляват риска от инфаркт, установиха учени

Три чашки кафе на ден значително намаляват риска от инфаркт, установиха учени Снимка: pixabay.com

Унгарският учен Юдит Симон: три чашки кафе на ден намаляват риска от инфаркт с 21%

Ежедневната употреба на кафе намалява вероятността от развитие на сърдечни заболявания, съобщава на порталът MedicalNews, позовавайки се на автора на изследването, професор в Центъра за сърцето и кръвоносните съдове на Университета Земелвайс в Унгария Юдит Симон.

По-специално, сред хората, консумиращи по три чашки кафе на ден, рискът от смърт от инфаркт е по-нисък с 21%; от други сърдечно-съдови заболявания – със 17 %; поради други причини - с 12 %.

В експеримента участват 468 хиляди души без признаци на сърдечни заболявания, на възраст около 56 години. Те са разделени на три групи. В първата са тези, които не пият кафе редовно (22,1%), втората включва хора, които пият от половин до три чашки на ден (58,4%), а третата - тези, които пият повече от три чаши (19,5%).

Специалисти изучават изследванията на доброволците в продължение на 10-15 години, като ги коригират чрез отчитането на такива фактори, като възраст, пол, тегло, ръст, вредни навици, физическа активност, социално-икономически статус, а също така честотата и количеството на употребяваното месо, зеленчуци, плодове и така нататък.

Освен това, за да достигнат до този извод, учените използват данните на повече от 30 хиляди души, получени с помощта на магнитно-резонансна томография.

Още по темата във

facebook