Избори по бразилски - Жаир Болсонарио (или като Дилма Русеф)

Избори по бразилски - Жаир Болсонарио (или като Дилма Русеф) Снимка: then24.com

Президентът на голямата латиноамериканска държава прави собствени прогнози за бъдещето си.

Известен с пренебрежението си към общественото мнение в страната и извън нея, провалил се в борбата с ковид-пандемията, влязъл в остри противоречия с организациите на коренното население заради политиката му да усвоява земи в района на девствената амазонска джунгла, Жаир Болсонарио на пръв поглед не си прави илюзии за възможностите пред него. Според wionews.com, десният популистки лидер предвижда за себе си три опции – да го убият, да го хвърлят в затвора или... да го преизберат.

По време на предизборната му кампания през 2018, Болсонарио едва оцеля от смъртоносно наръгване с нож. Все пак 66- годишният президент се надява през следващата година да го преизберат и отсега предупреждава, че може да не приеме изборните резултати от електронното гласуване, въпреки уверението на избирателните власти, че системата няма проблеми. 

На среща с лидерите на християнските партии вчера, Болсонарио продължи с критиката си към електронния вот: „Имате президент, който нито желае, нито ще предизвиква противоречия, но в този живот всичко си има граници и аз повече не мога да продължа да приемам това”, каза той, след което прикани християнските лидери да се присъединят към националния митинг в негова подкрепа на 7 септември.

В петък 150 представители на коренното население протестираха пред президентския дворец преди решението на върховния съд относно правата им над земите, които обитават от незапомнени времена. Болсонаро е за отмяната на правата на коренното население и заяви, че те са пречка за разрастването на селското стопанство.

Коронавирусът уби над половин милион души в Бразилия, докато страната се задъхва под ударите на висока инфлация, глад и безработица. Страната вече две години отменя и един от най-големите културни символи на Бразилия – карнавалът в Рио де Жанейро.

*Дилма Вана Русев (на португалски: Dilma Vana Rousseff)  е бразилски икономист, политик, 36-ият поред президент и първата жена-президент на Бразилия.

През декември 2015 г. федералния сенат на Бразилия започва гласуване за нейния импийчмънт по обвинения за нарушаване на бюджетните закони. В началото на август 2016 г. е обявена за виновна след гласуването, завършило с 61 на 20 гласа за свалянето ѝ от власт. Вицепрезидентът ѝ, Мишел Темер, встъпва във власт като президент на 31 август 2016 г.

Нейният баща Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 1920-те години е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 1930-те години. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач.

В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951 – 1977). В България Дилма Русев има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: