Не е лесно да си Джеймс Бонд

Не е лесно да си Джеймс Бонд Снимка: thefilmflash.com

Шон Конъри не обичал ролята си на агент 007

Миналата сряда на 26 август, култовият артист щеше на навърши 91. Годишнината събуди много спомени и припомни на обществеността интервюта на Шон Конъри. Така пред The Guardian, той казва: "Винаги съм мразел проклетия Джеймс Бонд. Дори ми се искаше да го убия". И това не е единственият начин, по който актьорът е изразил отношението си – той дарява за благотворителност целия хонорар,  т.е.  сума от над 1 милион долара, от последния си филм като Бонд „Диамантите са вечни” (1971). 

И въпреки това, 12 години по-късно Конъри все пак се снима в „Никога не казвай никога”. Филмът е нискобюджетна продукция ($36 милиона), за която актьорът, завърнал се към образа на Бонд, казва „Предполагам, че от моя страна е нещо като носталгия. Жена ми каза – „защо не” и като се замислих, идеята не ми се видя толкова луда”.

Може би част от настроенията на Конъри срещу Джеймс Бонд са свързани с някои любопитни случки от снимачните периоди, накарали филмовия екип да реве от смях, а темпераментния актьор – да даде воля на инстинкти и реакциите си.

Така например, голяма част от филма „Операция „Мълния” (1965 г.) се развива на Бахамите, от където Бонд трабва да прибере две откраднати бойни глави. „Злодеят”, задигнал главите, държи акули в басейна си и при „проучвателното” гостуването на Бонд му ги представя като „най-опасните и най-диви“ на света. Макар че, реално посочената порода не съществува, Бонд на Конъри отговаря в стила си – „Очарователно!”

През нощта Бонд нахлува в имението и в бой със злодея, пада в басеина, люкът му се отваря и акулите-убийци нахлуват. След изключително бързо бягство, всичко е наред, но всъщност историята е далеч по-ужасяваща.

Прочитайки сценария, Конъри ехидно отбелязал: „Май не е достатъчно кърваво”. И по ирония на съдбата, станало! 

Сцената с акулите е заснета с помощта на прозрачна плексигласова преграда, най-голямата възможна, но все пак оставал малък достъп до акулите - което Конъри не знаел. Планът бил за снимките да се използва една акула, вече предала Богу дух, задвижвана чрез специална система. По-късно обче координаторът на специалните ефекти разкрива, че акулата внезапно се оказала жива и минала в нападение. Невероятно бързото изскачане на Конъри от басеина развеселило снимачния екип, но самият актьор, вече на сушата, бил доста нервен и... шумен, с цветист шотландски репертоар ругатни. Явно, не е лесно да си в кожата на Джеймс Бонд.

Друг весел момент разказва „момичето на Бонд” от филма, Мартин Бесуик, която играе агент на ЦРУ.

След приключването на един снимачен ден на плажа, стотици хора заобиколили екипа, за да видят актьорите. Без да се съобрази, Шон Конъри сваля перуката си и я хвърля на фризьора на продукцията. Всички изпопадали от смях, а Бонд-Конъри сърдит, заявил: „Край, тръгвам си”. Е, очевидно не е, след като „Операция „Мълния” все още привлича милиони любители на силните усещания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: