Филм на белгийска режисьорка оглави класацията за най-добра лента на десетилетието

Филм на белгийска режисьорка оглави класацията за най-добра лента на десетилетието Снимка: chantalakerman.foundation

„Жан Дилман, „Търговска крайбрежна” № 23, Брюксел 1080” (Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles), режисиран от Шантал Акерман оглави анкетата на Британския филмов институт.

Допитването се провежда от списанието на института Sight and Sound всяко десетилетие от 1952 г. насам. Първият фаворит е „Крадци на велосипеди” (1948) на Пиер Паоло Пазолини, следван от „Гражданинът Кейн” (1941) на английския режисьор и актьор Орсън Уелс, който запазва водещата си позиция четири десетилетия, докато през 2012 го измества Алфред Хичкок с филма си от 1958 г. „Световъртеж“ (Vertigo). В класация 2022, лентите на Орсън Уелс и Хичкок запазват второто и третото място.

„Жан Дилман” (1975) е историята на белгийска самотна майка, която между чистенето, прането и готвенето, проституира, за да свързва двата края, но убива един от клиентите си. Филмът, който продължава почти три часа и половина, не е много известен извън света на филмовата критика, но е възхваляван като шедьовър и новаторска творба на феминисткото кино. Режисьорката му Шантал Акерман, почина през 2015 г. на 65 години.

През 2012 г., след критики за липса на многообразие и широта, „Жан Дилман” беше един от двата филма, режисирани от жени, които попаднаха в списъка, плюс филма Touki Bouki на сенегалския режисьор Джибрил Диоп Мамбети. С времето, класацията разшири броя на анкетираните и тази година събра мненията на 1639 критици, програмисти, куратори, архивисти и академици, които предложиха своя избор на десет най-добри филма. 

Така „Жан Дилман” спечели първото място за филм, докато в класацията за режисура зае четвърто място след три големи заглавия на киното – на първа позиция е „Космическа епопея 2001” на Стенли Кубрик, следван от „Гражданинът Кейн” и „Кръстникът” на Франсис Форд Копола.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: