Мрачно бъдеще за рублата

Мрачно бъдеще за рублата Снимка: MarketScreener

(Седмичен пазарен коментар 29.06)

Forex пазарите са доминирани както от несигурността, свързана с пандемията от коронавирус, така и от темповете на възстановяване, които икономиките в големите страни могат да възприемат. Швейцарският франк се търгува на CHF 1,07 спрямо еврото, с 200 базисни пункта по-нисък от последния пик на CHF 1,09 през май. От своя страна йената продължава да нараства, както и USD/JPY при 107.


От друга страна, GBP/USD разширява своята неутрална зона с котировка около 1,24 USD. Единната валута потвърждава краткосрочната си възходяща тенденция чрез преминаване на границата от 0,90 GBP. В Европа еврото този път не успява да потвърди възходящата си траектория спрямо зелената валута. В резултат основният паритет се стабилизира около 1,125 USD.


Рублата премина от 81 рубли за долар до 69 рубли за три месеца. Очакванията на Русия обаче са доста мрачни по отношение на БВП, тъй като се очаква влошаването на националното богатство да бъде между -4% и -6% през финансовата 2020 г., с малка надежда за възвръщане на растежа преди 2022 г. Ситуацията мотивира централната банка да понижи основния си процент до 4,5%, най-ниското ниво в историята му.


В Азия тайландският бат се повиши с 6% през това тримесечие. Въпреки намаленията в приходите от туризъм, Тайланд отчете излишък по текущата сметка, като предпочита своята валута спрямо резерва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: