Опасността от срив на световния фондов пазар е напълно реална

Опасността от срив на световния фондов пазар е напълно реална

Според трейдъри сегашното рали на пазарите много прилича на опасен балон преди спукване

Срив на световния фондов пазар е напълно възможен. Това подсказва изявлението на Комитета за контрол и управление на банковата и застрахователната дейност на Китайската народна република. А именно, че ралито на американския фондов пазар, а също така и в други страни, много прилича на опасен балон.

От една страна, причината за така нареченото рали на европейските и американските фондови пазари може да е скокът на минимални по значението си акции на компании заради локдауна през 2020 г.  

От друга страна, всяко продължително рали винаги завършва с рязък спад, коментират опитни трейдъри. И тъй като фондовият пазар винаги е свързан с голямо количество спекулативен капитал, то сривът на пазара е напълно възможен. 

Още повече така наречената корекция на световния фондов пазар, от което се опасява китайският регулатор, може да ни предстои в най-близко бъдеще. 

Изказват се обаче коренно противоположни мнения. Ако лихвеният процент на американския Федерален резерв остане нисък, то балонът, който сега се образува на фондовия пазар, може да съществува безкрайно дълго и да не се спука никога.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: