Еврото продължава възхода си

Еврото продължава възхода си Снимка: Javea Connect

(Седмичен Forex коментар 14.09)

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че обменният курс на еврото трябва да се следи за въздействието му върху цените, но тя не сигнализира за спешна нужда от коригиране на политиката. При това съобщение единната валута, във фаза на консолидация спрямо долара, възвърна известен цвят на ниво от 1,183 долара.


Ударенa от силните ветрове на преговорите за Брекзит, лирата падна обратно до най-ниското си ниво. Тя се търгува под 1,27 долара, а паритетът EUR/GBP е 0,924. Британската валута ще е загубила близо 5% от началото на месеца спрямо основните си колеги, потвърждавайки мечи модел, особено след като атмосферата става все по-ледена в преговорите между Европа и Великобритания.


В Азия юанът остава силен спрямо долара с паритет от 6,84 CNY, годишен минимум за зелената валута. Китай показва амбиции за по-силна валута, която да наложи като резервна.


Турция се насочва към криза на валутния курс поради загуба на доверие и рязко обезценяване на лирата, която се търгува на 8,8 TRY спрямо еврото, или 1400 базисни точки от миналия май.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: