Отслабване на единната валута

Отслабване на единната валута Снимка: MarketScreener

(Седмичен Forex коментар 21.10)

Единната валута беше отслабена от изтичането на валутни търговци. Основният паритет EUR/USD се търгува близо до 1,173 USD, двумесечно дъно. Еврото също спадна спрямо йената до 123,5 йени (-150 базисни пункта). В контекста на избягване на риска валутите със сигурни убежища набират позиции. Японската валута и швейцарският франк натрупват седмични печалби спрямо повечето валути. Потоците са по същество еднопосочни, тъй като краткосрочните залагащи засега не се стремят да изгладят ходовете.


В Обединеното кралство лирата изпитва нестабилни движения. Британската валута се търгува на цена от 1,30 USD срещу долара и 0,90 GBP спрямо еврото, тъй като Лондон преминава към по-високо ниво на ограничения за социализация. Освен това, по време на преговорите на европейската среща на върха, ЕС и Обединеното кралство не успяха да направят ясен пробив в дискусиите относно бъдещо търговско споразумение.


В Азия юанът продължава своя поход напред към търговия на CNY 7,90 спрямо единната валута и 6,72 CNY спрямо долара.


В южното полукълбо австралийският долар спадна, след като губернаторът на RBA Лоу заяви, че централната банка се пита дали покупката на дългосрочни облигации ще помогне за стимулиране на работните места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: