Бялото население на САЩ намалява

Бялото население на САЩ намалява Снимка: house.utah.gov

Преброяването от април 2020 г. показва и по-пъстър етнически състав

Публикуваният през тази седмица доклад на Бюрото за преброяване сочи че в САЩ живеят 334 069 938 души. Етническият състав на страната се разнообразява, а бялото население намалява. Намалява и неиспаноезичното бежанско население, а жителите на градовете стават все повече. Прогнозата е, че това може да промени политическата карта на страната и надпреварата за места в Конгреса и държавните институции. Същото се отнася и за разпределението на федералните разходи от близо $ 1,5 трилиона годишно.

В сравненеи с 2010 г. делът на бялото население е спаднал от 63,7% на 57,8%. Това е най-ниското ниво в историята на САЩ и причината е по-ниската раждаемост сред белите жени в сравнениие с испаноезичните американки и тези от азиатски произход. Следващата по численост етническа група, латиноамериканците, бележат 25% увеличение, афроамериканците запазват относителния си дял, а азиатците са се увеличили с една трета. 

Освен че намалява, бялото население променя облика си. В Калифорния напр. вече преобладават белите латиноси, което присъедини Златния щат към Хавай, Ню Мексико и окръг Колумбия - места, където белите от неиспански произход вече не доминират. 

Според някои демографи бялото население реално не намалява толкова, а се развива в посока на многорасовата идентичност. От 2010 г. насам броят на хората, които се идентифицират като принадлежащи към две или повече раси, се е утроил и представлява 10% от населението на САЩ.

Американците продължават да мигрират на юг и на запад, за сметка на Средния Запад и Североизтока. Около 80% от районите на щатските столици бележат увеличение на населението.

Делът на децата в САЩ намалява поради спада на раждаемостта, докато делът на възрастните нараства, като тези над 18 години са над три четвърти от населението. Началото на преброяването през 2020 г. съвпадна с разрастването на коронакризата, така че цифрите не отразяват загубата на близо 620 000 души, починали в САЩ от COVID-19.

Цифрите отразяват и много от важните решения на американците през последните 10 години – дали са нови емигранти в САЩ, дали да имат деца, да се преместят ли в друга част на страната и др.

Бюрото за преброяване понесе много критики за начина си на работа, вкл. за подбора на въпроси в анкетните карти и особено за „подпомгането” на отговорите от страна на преброителите в някои рйони. Освен с пандемията, на Запад те се бориха и с горски пожари, а в Луизиана - с многократни урагани. 

Паралелно с това, администрацията на Тръмп поведе редица съдебни битки за по-ранно прекратяване на преброяването, опитвайки се да запази данните за броя на населението в отделните щати – факт, който е от решаващо значение за броя на представителите им в Конгреса на САЩ. 

След намесата на Върховният съд беше отхвърлен и въпросът за посочване на реалното гражданство на живеещите в страната с мотива, че би имал „смразяващ” ефект върху голяма част от емигрантите и би довел до неверни данни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: