Американските интернет компании ще шпионират потребителите си

Американските интернет компании ще шпионират потребителите си Снимка: ferra.ru

Това ще бъде насочено към борбата с рязкото нарастване на продажбите на наркотици по Интернет

На гласуване в Конгреса на САЩ ще бъде внесен законопроект, известен под името "Актът Купър-Дейвис", насочен към борбата с рязкото увеличаване на продажбите на наркотици по Интернет, което доведе до епидемия от свръхдозиране сред американските тийнейджъри. 

Актът вече е разкритикуван, тъй като по същество той ще принуди интернет компаниите да следят потребителите, съобщава Gizmodo.

Двупартийният законопроект, представен от сенаторите Роджър Маршал и Джийн Шахин, има за цел да се бори с лекотата на придобиване на наркотици онлайн, особено чрез социалните мрежи. Законопроектът обаче предизвика разгорещен дебат, тъй като критиците се опасяват, че той може да доведе до широко шпиониране в Интернет и да наруши правото на неприкосновеност на личния живот.

Актът "Купър-Дейвис" ще задължи технологичните компании да докладват на главния прокурор на САЩ за факти за незаконна продажба на наркотици, което може да доведе до предаване на данни на потребителите на правоохранителните органи. Въпреки че законопроектът е насочен към решаване на проблем с общественото здраве, критиците твърдят, че той може да доведе до създаването на обемист апарат за следене с непредвидени последици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: