Скандален американски конгресмен се изправи пред съда

Скандален американски конгресмен се изправи пред съда Снимка: soundlab.com.br

Година преди изборите Америка е разлюляна от нов политически скандал

Федералната прокуратура на САЩ обвини републиканеца Джордж Сантос в измама, пране на пари и присвояване на обществени средства. Обвиненията включват още лъжа пред Конгреса и незаконно получаване на обезщетения за безработни по програма по време на пандемията. 

На първото дело вчера Сантос пледира невинен и е на свобода срещу гаранция от $ 500 000, като съдът му позволи да продължи кампанията си за преизбиране, съобщи ВВС. В разговор с репортери пред сградата на съда Сантос каза, че няма да подаде оставка. Републиканците имат слабо мнозинство в Камарата на представителите и каквото и да се случи със Сантос, може да предизвика политически вълни. 

Скандалът с него започна, след като миналата година той спечели изборите, но преди да започне първият му мандат като конгресмен през януари 2023 г., публикация на New York Times разкри много съмнителни твърдения в автобиографията му, включително за образованието и опита му, например в престижна финансова институция, която не потвърди такъв факт. Изданието съобщи също, че срещу Сантос има обвинения за измами с чекове в Бразилия.

The Forward и Jewish Insider на свой ред разкриха, че Сантос е лъгал за произхода си, представяйки се за потомък на еврейски бежанци от Съветска Украйна и окупираната от Германия Белгия по време на Холокоста. Разследване на двете медии обаче доказа, че семейството на Сантос е от Бразилия.

Без доказателства се оказа и твърдението му, че е загубил майка си при атаките на 11 септември срещу Световния търговски център в Ню Йорк. Медиите не откриха такива данни, но се натъкнаха на любопитни подробности от миналото на екстравагантния конгресмен. 

Бразилска кралица на красотата от конкурс за транссексуални например заяви, че през 2005 г. със Сантос са били приятели, когато той се е състезавал за същата титла в един от районите на Рио де Жанейро и редовно е участвал в гей-конкурси за красота. Първоначално Сантос отрече, но по-късно призна, че това е истина и обеща да разкаже историята си в Twitter. 

Междувременно се появи новината за започналото разследване срещу него, което очевидно отложи признанията му. Следващото явяване на Сантос пред съда е насрочено за 30 юни. При доказване на обвиненията, републиканският конгресмен е заплашен от 20 години затвор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: