Американският конгрес: САЩ да се готвят за едновременна конфронтация с Китай и Русия

Американският конгрес: САЩ да се готвят за едновременна конфронтация с Китай и Русия Снимка: en.wenews.pk

На 145 страници, вчерашен доклад на двупартийна комисия посочва защо САЩ трябва да разширят своите конвенционални сили, да заздравят съюзите си и да подобрят своята програма за модернизиране на ядрените оръжия

Един от авторите на доклада отказа да каже дали брифингите на американското разузнаване говорят за някакво сътрудничество между Китай и Русия в областта на ядрените оръжия, пише Reuters. Изданието коментира, че констатациите в доклада биха променили настоящата стратегия на САЩ за национална сигурност, призоваваща за спечелване на един конфликт и възпиране на друг. 

Освен това, набелязаните в доклада цели изискват огромно увеличение на разходите за отбрана, при несигурна подкрепа на Конгреса, отбелязва Reuters.

„Ние признаваме бюджетните реалности, но също така вярваме, че нацията трябва да направи тези инвестиции“, смятат от Демократичната партия, призовавайки президента и Конгреса да „отнесат случая до американския народ“. Според демократите, необходимите разходи биха били „малката цена”,  за да се предотврати възможна ядрена война с участието на САЩ, Китай и Русия.

Докладът е в контраст с позицията на президента Джо Байдън, който намира, че сегашният ядрен арсенал на САЩ е достатъчен, за да възпре силите на Русия и Китай, дори и обединени. Група на Асоциацията за контрол на въоръженията също е на мнение, че ядреният арсенал на САЩ „все още надхвърля това, което е необходимо за блокиране на достатъчен брой вражески цели и възпиране на вражеска ядрена атака”.

Според Комисията за стратегическа позиция, "Ръководеният от САЩ международен ред и ценностите, които поддържа, са изложени на риск от китайския и руския авторитарни режими, но САЩ и техните съюзници трябва да са готови да възпрат и победят двата противника едновременно“.

В доклада се казва още, че 30-годишната програма за модернизация на ядрените оръжия на САЩ, която започна през 2010 г. и до 2046 г. ще поеме около $ 400 милиарда, трябва да бъде напълно финансирана и да се осъществи по график.

Други препоръки включват разполагане на повече тактически ядрени оръжия в Азия и Европа, план за разполагане на бойни ядрени резерви,  и производство на повече стелт бомбардировачи B-21 и нови ядрени подводници от клас Columbia. Докладът предупреждава, че ако посочените мерки не бъдат предприети, зависимостта на САЩ от ядрени заплахи „изглежда ще нарасне”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: