Лесен начин да живеете дълго. Колко стъпки на ден трябва да правите

Лесен начин да живеете дълго. Колко стъпки на ден трябва да правите Снимка: Pixabay

Хората, които ходят редовно пеша, имат по-малък риск от преждевременна смърт, според изследователите.

Те са по-издръжливи и по-рядко страдат от инфаркти и инсулти. Пешеходците живеят по-дълго от връстниците си, които предпочитат да се придвижват с транспорт. Но всичко зависи и от това колко крачки дневно прави един човек.

През 2017 г. учени от Университета в Глазгоу (Великобритания) откриха, че хората, които отиват на работа пеша или с колело, е по-вероятно да доживеят до старост. Това заключение те направиха, след като в продължение на почти пет години наблюдаваха 200 хиляди британци.

През този период починали приблизително 2500 души от изследваните. Други 3000 били диагностицирани със злокачествени тумори, а 1200 със сърдечносъдови заболявания. Сред тях велосипедистите и пешеходците са били малобройни.

Но британските изследователи не са взели предвид скоростта на ходене и самото време, прекарано в ходене. Тези параметри сега са анализирани от сътрудници на Медицинския университет в Южна Каролина (САЩ), които са работили с данните на 135 хиляди американци.

Учените са ги наблюдавали между 1999 г. и 2012 г. В началото на проекта средната възраст на доброволците е била 70,7 години за мъжете и 68,9 за жените. Тринайсет години по-късно около една трета от тях са починали. Изследователите сравняват данните за смъртността и причините за нея с физическата активност. Оказва се, че смъртността е била по-висока сред хората, които са вървели пеша под 150 минути седмично със средно темпо. При тях също са регистрирани повече белодробни и сърдечносъдови заболявания.

Основният фактор е скоростта

Според австралийски, британски и ирландски учени има значение не толкова редовността на ходенето, колкото скоростта. При хората, които обичат да ходят бързо, рискът от смърт е с 20 процента по-нисък. А с напредване на възрастта положителният ефект се увеличава.

И все пак колко точно крачки са ни нужни

Учени от Харвардското медицинско училище (САЩ) помолили 16 хиляди жени над 70-годишна възраст да ходят в продължение на седмица със специално устройство, което записва движенията им през деня. Четири години по-късно получените данни за физическата активност били свързани с информация за здравето или причината за смъртта на участниците – 504 от тях междувременно били починали.

Оказва се, че дори и малко увеличение на броя крачки е от съществено значение. Хората, които правели по 4000 крачки, умирали по-рядко от тези, които правели само по 2700. Но интересното е, че моделът работи само до 7500 крачки. Десет или дори 15 хиляди вече не дават осезаем ефект.

Най-вероятно тези числа са от значение за възрастта над 70 години, отбелязват авторите на проучването. И не изключват при младите всичко да е различно – колкото повече крачки правят, толкова по-защитени са от заболявания и преждевременна смърт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: