Пак облаци на британския кралски хоризонт

Пак облаци на британския кралски хоризонт Снимка: debretts.com

В съда в Манхатън, САЩ, е заведено дело срещу принц Андрю от жена, която го обвинява, че през 1999 г., когато е била непълнолетна, е упражнил спрямо нея неправомерни сексуални действия.

Обвинението се мъти отдавна, но вчера прерасна в дело. Дамата е една от обвинителките на осъдения за сексуално насилие над непълнолетни Джефри Епщайн, който през 2019 г. се самоуби в затвора при съмнителни обстоятелства. 

Тя вече е спечелила извънсъдебно споразумение срещу Гислейн Максуел, приятелка и партньорка на Епщайн в организирането на екстравагантните му приеми. Сумата, срещу която обвинителката е удовлетворила душевните си травми, получени през 1999 г., не е публично достояние, но определено става дума за милиони.

Херцогът на Йорк, принц Андрю, се е познавал с Епщайн, но винаги е отричал категорично обвиненията за неправомерни действия, както и евентуална връзка с тъжителката. Според съдебният иск обаче, дамата твърди, че е правил това няколко пъти, по времето, когато е била под 18-годишна възраст. 

Адвокатът, който я представлява, заяви пред Sky News: „Вече пет години принц Андрю и юридическите му съветници отбягват решаването на този въпрос извън съда. Така че времето изтече”.

В интервю за BBC Newsnight през 2019 г. принц Андрю заяви, че не си спомня дали е срещал ищцата, но по повод обвиненията ѝ подчерта, че това „никога, никога не се е случвало”. Така или иначе, въпросното интервю засягаше предимно връзките на принца с Епщайн и стана повод за оттеглянето на Андрю от задълженията му като член на британското кралско семейство. Неотдавна той сподели плановете си да ги поеме отново, но евентуалното дело може да му попречи.

Случайно или не, в свое телевизионно интервю миналата седмица, бившата съпруга на принц Андрю, Сара Фергюсън, го обяви за „наистина добър човек, отдаден на семейството си, джентълмен, чудесен баща, а вече и дядо”.

Ако се яви в съда, принц Андрю ще трябва да разказва за познанството си с Епщайн и присъствието си на организираните от него приеми. Може да му се наложи да представи и някои лични документи. Ако пък пренебрегне съдебното производство, рискува решение, взето без оглед на неговата позиция. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: