Учените откриха неизвестна за науката фаза на течността

Учените откриха неизвестна за науката фаза на течността Снимка: sciencealert.com

Американски учени успяха да открият нова термодинамична фаза на течността. Става въпрос за специален тип стъкло, съобщава Science Alert

Изследователи от Университета в Пенсилвания случайно откриха нова термодинамична фаза на течността, докато работят върху създаването на ултратънко стъкло с висока плътност. То представлява специален вид материал, образуван след втвърдяване на течността. Стъклото само привидно изглежда като твърд материал - физиците знаят, че вътрешната му структура не се различава особено от течността.

Ако се създаде супертънко стъкло, анализът на вътрешната му структура ще покаже, че то има още повече прилики с течно вещество. Този фактор пречи да се  създадат трайни материали на базата на ултратънки стъкла, а днес промишлеността се нуждае точно от такива материали.

В хода на експериментите учените прилагат нов метод – утаяване, отделяне от парната фаза. По време на него газът се превръща в течност. Така учените се надяват да решат проблема с нестабилността и разграждането на материала, което често се случва при ултратънките стъкла.

Новата фаза структурно се различава от обикновената фаза на течността, която се образува при създаването на ултратънко стъкло. Авторите на изследването твърдят, че тези фази могат да бъдат сравнени с графен и диамант - те са твърди вещества от въглерод, но при това съществуват в коренно различни форми.

Според учените новата фаза на течността ще бъде полезна при създаването на нов тип ултратънко стъкло, което ще се отличава с повишена стабилност и плътност. Сега ултратънките стъкла с висока плътност обикновено се прилагат в OLED дисплеите и оптичните влакна.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: