Стремителна инфлация завладява световната икономика

Стремителна инфлация завладява световната икономика Снимка: pixabay

Кафето вече счупи всякакви рекорди за високи цени

Стойността му на американските борси през последните месеци скочи с 18 процента, в Лондон сортът Робуста поскъпна до 1750 долара за тон.

И в двата случая става дума за многогодишни пикове, уточнява специализираното издание „Известия". Причината за покачването на цените са силната суша в Бразилия, намаляването на броя на посетителите на кафенетата поради коронавируса, както и логистичните проблеми в Колумбия и Виетнам.

Повишаването на цените на бензина също се превърна в световен проблем. В САЩ и други страни, които не регулират цените, поскъпването е свързано с общото покачване на цените на петрола.

Друг глобален проблем е цената на компютърното оборудване. Няколко фактора изиграха роля тук - от спирането на фабрики за полупроводници и нарастващото търсене на устройства. Освен технологиите, недостигът на електроника засегна и други индустрии, включително автомобилната индустрия.

Освен това „Известия“ посочва експлозивно покачване на цените на строителните материали. Това е свързано с антикризисните програми в много страни, за изпълнението на които се изискват такива количества метал, бетон и дърво, които очевидно надвишават възможностите на доставчиците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: