Цените на храните растат с максимални за последните 10 години темпове

Цените на храните растат с максимални за последните 10 години темпове Снимка: pixabay

„Последните данни за инфлацията на цените на храните показват тревожна тенденция. Експертите се опасяват, че това може да доведе до социални вълнения в страните с преходни икономики и у  развиващите се страни", пише швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung.

Откакто много доставчици тайно намалиха размера на своите продукти, статистиката на Организацията за прехрана и земеделие на ООН показва, че през май световните цени на храните и суровините са достигнали своя връх за последните десет години“, се казва още в публикацията.

Всъщност индексът на цените на храните, според Организацията за прехрана и земеделие на ООН, се е повишил с почти 40% миналия месец в сравнение с май миналата година, пораждайки опасенията от още по-изразена инфлация на цените на храните през следващите месеци."

Най-силно ще бъдат засегнати по-бедните страни, които зависят от внос на основни храни, или където населението харчи по-голямата част от доходите си за храна - такива като Нигерия, Индия, Русия, Тайланд, Мексико и Турция.

Със съкращения от Neue Zürcher Zeitung

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: