Градски проект учи свраките да събират нашите отпадъци

Градски проект учи свраките да събират нашите отпадъци Снимка: pixabay

Враните и свраките са навсякъде около нас в градовете. Те не ни безпокоят особено, но на тях обикновено се гледа с пренебрежение, а нерядко и като на някаква неприятност

Една френска стартъп компания обаче иска да промени това, като обучи тези птици да събират отпадъци. Тя вече тества идеята си в Париж и Страсбург и се оказва, че действително птиците могат да бъдат научени да събират пластмаса, фасове от цигари, употребявани маски и други често срещани боклуци в градовете в замяна на храна.

Птиците са много по-умни, отколкото изглеждат.

Птиците от семейство Вранови (Corvidae) са особено интелигентни, тъй като прекарват по-дълго време с родителите си в обучение. Те имат силни спомени и са в състояние да използват предмети и да решават различни проблеми в замяна на храна.

Инженерът Жул Моларет заедно със свои приятели и в сътрудничество с експерти орнитолози разработва кутия за храна, оборудвана с автономна система за възнаграждение, чрез която птиците получават награда във вид на храна всеки път, когато поставят отпадъци в нея. 

Изследванията потвърждават, че птиците прекрасно разбират, че това е боклук и не трябва да се яде. В момента все още продължават някои проучвания, но от компанията се подготвят в края на тази година проектът да бъде разгърнат в няколко парка, пише France Soir. 

Може би именно птиците ще успеят да ни научат как да поддържаме обществените места чисти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: