В името на страстните шофьорски емоции

В името на страстните шофьорски емоции Снимка: afaceri.new

Аромат на бензин за електромобилите

Бъдещето на четирите колела несъмнено е електрическо: повечето производители вече са го разбрали или ще стигнат до такова заключение, след като все повече става ясно, че дните на двигателите с вътрешно горене са преброени

Това обаче не означава, че запалените шофьори няма да преживеят тежко липсата на някои емоционални моменти при возилата на бензин и дизел. Преминаването към електрически автомобили ще ги потопи в носталгия – ще им липсва ръчната скоростна кутия, ревът на двигателя, характерната миризма на бензин, която владее купето няколко часа след като сте заредили на бензиностанция. 

И за да облекчат проблема, а и с грижа за шофьорските емоции, Ford предлагат потенциално средство в помощ на страстните преживявания по пътищата. Стратезите на глобалния автопроизводител са разработили парфюм, който възпроизвежда острия аромат на гориво и може да ароматизира купето на всеки електромобил.

Наречен находчиво Mach-Eau (Мач-О), парфюмът всъщност е по-скоро провокация, отколкото реален търговски продукт. Ford пристъпват към разработката след свое проучване, в което са анкетирали множество шофьори с редица въпроси, един от които е за какво най-много биха съжалявали, ако се наложи да преминат на електрическо превозно средство. Най-честият отговор е бил именно миризмата на бензин – за всеки пети от анкетираните шофьори това се оказва най-болезненият аспект в сбогуването със старите двигатели.

Затова Ford са разработили нещо, което да направи раздялата не толкова травматична. Резултатът е въпросният парфюм, който обаче няма да се предлага за продажба.

Въпреки това Ford дават ясно да се разбере, че ароматът наистина е нещо повече от флакон парфюм с аромат на бензин. В съобщението на компанията се казва, че Mach-Eau е проектиран да гъделичка нюха и да се адаптира към обонянието на всеки. Това е довело до създаването на един фин аромат с опушени нотки и нюанси  на каучук. Проектът е възложен на външна компания, която се е погрижила за състава и безупречното графично оформление на прототипа.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: