Предупредиха за риск от неврологично заболяване след ваксината на „Джонсън и Джонсън”

Предупредиха за риск от неврологично заболяване след ваксината на „Джонсън и Джонсън” Снимка: pixabay

Синдромът на Гилен-Баре, наричан понякога и парализа на Ландри, засяга периферната нервна система

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ съобщи за увеличен риск от появата на рядко неврологично заболяване след поставянето на ваксината против коронавирус на компанията „Джонсън и Джонсън”, оповестиха световните агенции. Става въпрос за Синдрома на Гилен-Баре, носещ името на френските лекари Жорж Гилен и Жан Александър Баре, описали го за първи път през 1916 г.

След анализ, извършен от федералната мониторингова система, проследяваща безопасността на ваксините, са идентифицирани 100 вероятни случая на поява на Синдрома на Гилен-Баре при поставени около 12,5 милиона дози. От тези 100 случая 95 са тежки, което е наложило хоспитализация на засегнатите. Един от пациентите е починал.

Синдромът на Гилен-Баре е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува част от периферната нервна система. Характеризира се със слабост в крайниците и загуба на рефлекси, като най-често започва от краката и понякога се разпространява до дихателните мускули и нервите на шията и главата. Възможно е да се стигне до цялостно парализиране.

Съобщението на Агенцията е нов удар за ваксината на „Джонсън и Джонсън”, която беше одобрена в САЩ миналия февруари, но после бе спряна за десет дни през април след тежки случаи на кръвни съсиреци след поставянето й. Впоследствие здравните власти решиха, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: