Трима норвежци ще получат обезщетение за щети, причинени от ваксината на AstraZenecа

Трима норвежци ще получат обезщетение за щети, причинени от ваксината на AstraZenecа

Актуална информация за епидемичната обстановка на 2 юли 2021 г.

У нас 

Измамно е спокойствието, на което се наслаждаваме през летните месеци, защото епидемията не е в контрола ни и ние не сме застраховани от нова вълна - дори не можем да прогнозираме кога ще дойде тази вълна, сега през лятото или през есента. Това заяви на среща с представители на Национален съвет по ваксинация служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. На срещата Министерството на здравеопазването потърси помощ от различни лидери на мнение за повишаване на доверието към ваксините. 

В Национален съвет по ваксинация, който беше официално представен, в помощ на ваксинационната кампания влизат представители на религиозните общности, културните и спортните среди, лекари, медии. Сред членовете на съвета са и разпознаваеми и популярни лица, които да увеличат нивото на обществено доверие във ваксините, като оперната прима Александрина Пендачанска и водещата Нана Гладуиш.

Според министъра няма нужда да се принуждават хората да се ваксинират. 
Само частично е вярно обаче, че това е личен и доброволен акт, защото той засяга много други хора. Тук не става въпрос само за твоето лично здраве, носиш отговорност освен за себе си, носиш отговорност за много други хора. Затова не е само личен акт, затова е нещо, което може да бъде определено като национална кауза и като национално усилие. И в този смисъл приносът на всеки един е важен", категоричен беше министър Кацаров. 

„В момента ваксинираните са около 1 700 000 души, което е съвсем малко, и трябва да се търсят нови начини за достигане до обществото. Освен ваксинацията няма друго средство в момента, което да ни предотврати една пандемична обстановка“, каза проф. Красимир Гигов по време на срещата. Ваксинационният щаб е изпълнил своята дейност по отношение на получаване, дистрибутиране, организация на ваксиниране, но явно се стига до един таван на изпълнение, отбеляза още той.  

Захари Атанасов, член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори, се оплака от сериозната опозиция по отношение на ваксините срещу COVID. По думите му се стига до агресия, като в определени места медиаторите биват нападани заради конспиративни теории около ваксините. „Доверието сред ромската общност е много ниско, особено към РНК ваксините. Хората са повярвали на псевдоинформации, че те променят ДНК, че могат да програмират човек“, коментира той. 

Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) обяви на интернет страницата си нов телефонен номер за въпроси, свързани с COVID-19. На номер 0700/500-14 гражданите могат да се свържат с дежурния епидемиолог, както и да получат информация за заявяване, разпределяне и получаване на ваксини.

Избиратели, поставени под задължителна карантина, могат да подават електронно заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, съобщиха от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Заявлението е достъпно на Портала за достъп на електронни административни услуги на ДАЕУ и решението на ЦИК и може да се подава в период от 10 дни преди изборния ден до изборния ден включително. 

Данните за България 

Новите случаи с коронавирус у нас са 73 при направени 13 903 теста, сочат обновените данни на Единния информационен портал. Положителни са половин процент от взетите проби.  
В 6 области няма отчетен нито един нов случай. Това са: Габрово, Добрич, Кюстендил, Перник, Силистра и Ямбол. Активните случаи са 8905, пациентите в болница са 1434, от тях 163 са в интензивни отделения. Шестима души са починалите от COVID-19, а като оздравели са отчетени 273. 

Поставените ваксини за денонощие са 12 314. Със завършен ваксинационен цикъл вече са 812 175 души. 

По света 

Трима граждани на Норвегия ще получат обезщетение за негативни последици върху здравето им след ваксинация с препарата на британско-шведската компания AstraZeneca срещу коронавирус. Това съобщава местната телевизионна компания NRK, като се позовава на решението на Норвежката система за компенсиране на пациенти (NPE). 

В първия случай става въпрос за жена, медицински работник, на възраст между 40 и 50 години, починала през март поради усложнения, развили се след ваксинацията. Близките на жената ще получат обезщетение. Други двама пациенти - жена, също здравен работник, и мъж на възраст между 30 и 40 години - са живи, но мъжът все още страда от последствията от развилите се усложнения, отбеляза телевизионната компания. И двамата пациенти продължават да са в отпуск по болест.  

Размерът на обезщетението, което ще получат, все още не е обявен. До момента NPE е получила 77 искания за обезщетения заради ваксинирани срещу коронавирус. В 53 случая жалбите са след имунизация с препарата на AstraZeneca, в 11 - на Pfizer, шест - на Moderna, в още седем случая остава неясно какъв вид ваксина е била приложена. 

През май препаратът на AstraZeneca отпадна от програмата за ваксинация в Норвегия. Ваксината бе спряна в страната на 11 март след съобщения за образуване на кръвни съсиреци и нарушения на съсирването на кръвта при ваксинирани хора. 

Министерството на здравеопазването на Черна гора информира, че всички пенсионери, които са ваксинирани през юли с първа доза на препарат срещу COVID-19, ще получат туристически ваучер на стойност 50 евро. Освен това на служителите в държавните институции ще бъде даден почивен ден след ваксинацията. Всички граждани на Черна гора, които са били ваксинирани със Sinofarm или „Спутник V“, за пътуване в чужбина ще получат безплатно PCR тестване в Института по обществено здраве. Това е една от новите мерки, приети от Съвета за борба срещу коронавируса. Новите мерки също така разширяват списъка с държави, чиито граждани могат да влизат в Черна гора без тестове или доказателства за ваксинация срещу коронавирус, така че от 3 юли гражданите на САЩ и Канада могат свободно да влизат в балканската държава, съобщиха черногорските медии. Новите мерки предвиждат още удължен срок за изпълнение на музика на живо в градините и на терасите на ресторантите. Вместо от 20,00 до 23,00 часа, музика на живо ще се изпълнява на открито до полунощ. Броят на феновете, разрешени за спортни събития, също се повишава от сегашните 10 на 30% от капацитета на съоръженията. 

Австралия ще намали двойно броя на пристигащите от чужбина в страната след въвеждането на нов локдаун за половината си население заради огнища на COVID-19, предаде БНР. Строгите гранични правила ще позволяват влизане само на австралийци или специални категории хора. От 14 юли Австралия ще приема само 3000 души седмично – мярка, която вероятно ще трае до следващата година. Премиерът Скот Морисън заяви, че ограниченията ще намалят натиска над карантинната система. 

Властите в Португалия налагат отново вечерен час в части от страната, където по тяхна преценка е висок рискът от разпространение на коронавируса, предаде агенция Франс прес. Мярката ще важи от днес, 2 юли, в интервала от 23 до 5 часа в 45 общини, сред които Лисабон, Порто и курортът Албуфейра. Дистанционната работа става задължителна. Днес в Португалия бяха регистрирани над 2400 случая на COVID-19 - най-голямото дневно увеличение от четири месеца. 

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви предстоящи промени на критериите за оказване на помощ на предприемачите, при които ваксинацията ще бъде едно от условията за получаване на държавна помощ, предаде информационният сайт Индекс. „Ако някой иска да получи помощ за запазване на работните места, би било добре да се ваксинира“, каза той. На въпрос на журналист означава ли това, че ваксинацията ще бъде условие за даване на подкрепа, премиерът отговори: „Да, ще се стремим да стане така.“ 

Мисля, че трябва да свържем тези две неща. Не може да очакваме да получим помощ, а да не дадем дори минимален принос към здравната сигурност“, добави Пленкович, като допълни, че ще бъде създадена законова рамка, която да отговаря на новите реалности. Премиерът заяви, че Хърватия не може да понася повече икономически щети заради това, че отделни лица и част от гражданите не желаят да се ваксинират. 

Египет завърши производството на първата партида от китайската ваксина срещу COVID-19 Sinovac, съобщи местно списание, позовавайки се на Министерството на здравеопазването. Продуктът на фармацевтичната компания „Ваксера“ (VACSERA) ще бъде анализиран, за да се потвърди безопасността му, преди да бъде доставен в 400-те ваксинационни центрове в страната. Първата партида съдържа 300 000 дози от планираните 2,25 милиона. Очаква се от август северноафриканската държава да започне да произвежда по 15 милиона дози Sinovac месечно. Около 5 милиона египтяни са имунизирани срещу COVID-19 до момента. Здравните власти в страната обявиха, че е преминат пикът на третата вълна на разпространение на новия коронавирус, при който новооткритите случаи на COVID-19 достигнаха над хиляда на ден.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: