Ще можем да отключваме колите си с новата операционна система на Apple iOS 14

Ще можем да отключваме колите си с новата операционна система на Apple iOS 14 Снимка: Photo by Gilles Lambert on Unsplash

Apple обяви нова версия на операционната си система iPhone в понеделник (22 юни), която ще позволи на шофьорите да използват iPhone като цифров ключ за кола, за да отключат и стартират автомобилите си.

За да започнете, ще трябва да сдвоите своя iPhone (или Apple Watch) с автомобил, който поддържа новата функция, наречена CarKey. Това става, като задържите устройството си до четеца в близост до колата, обикновено във или около дръжката на вратата на автомобила.


В зависимост от това как потребителят настройва своя профил, може да се наложи да направи сканиране на лице или сканиране на пръстов отпечатък, за да отключи колата си всеки път, когато се приближи. Може също така да се използва „експресен режим“, за да се пропусне биометричното сканиране. След като влезе вътре, айфонът на водача може да бъде в джоба или в чантата и пак да стартира колата.


Потребителите на новия CarKey на Apple също ще могат да споделят цифрови ключове с член на семейството или друг надежден контакт, чрез iMessage, със или без ограничения. Например собственикът на превозното средство може да ограничи времето, когато получателят на споделен ключ да има достъп до автомобила. Ако телефонът на водача изчезне, те могат да изключат цифровите ключове за кола с помощта на iCloud.


Очаква се BMW да са първите, които ще предлагат Apple CarKey. Функцията ще бъде достъпна за шофьорите на серийната петица на  BMW 2021 от началото на юли тази година.


Apple заяви, че работи с индустриални групи, за да разшири своите цифрови ключови възможности до повече автомобили и да установи индустриален стандарт, използващ своя U1 (ултра широколентов чип), някъде следващата година. CarKey ще се поддържа от предстоящия iOS 14 на Apple и настоящата версия iOS 13.


General Motors и други автомобилни производители позволяват на собствениците да контролират определени функции на превозното средство, като заключване или отключване от смартфоните си в продължение на години. Tesla Model 3 беше първият, който позволи на собствениците да използват смартфоните си като ключ за управление на автомобила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: