Към границата на Космоса

Към границата на Космоса Снимка: Virgin Galactic

Ричард Брансън се устремява към звездите

Днес е голям ден за британския бизнесмен сър Ричард Брансън, който към 14,00 ч. средноевропейско време ще излети от космодрум в Ню Мексико със своя ракетен самолет Virgin Galactic и модула Unity, за да се издигне до границата с Космоса. Virgin Galactic ще осигури директен стрийминг на събитието.

Часове преди полета, пред BBC Брансън сподели, че иска да оцени преживяването, преди да позволи на бъдещите космически туристи да плащат, за да се качат на борда през следващата година. Около 600 души вече са внесли депозити за билети, които ще струват около $ 250 000.

„Искам хората да могат да погледнат отгоре към нашата красива Земя и когато се приберат, да работят много усилено, за да се опитат да направят магията да се погрижат за нашата планета”, каза в интервюто си за BBC Брансън.

Сър Ричард измина дълъг път дотук. Той обяви намерението си да направи космически самолет през 2004 г. с очакването, че ще предложи полети с него до 2007 г. Но техническите трудности, включително фатална катастрофа по време на тестов полет през 2014 г., превърнаха космическия проект в едно от най-предизвикателните начинания в кариерата му.

Модулът Unity ще бъде изведен на около 15 км височина от ракетния самолет на Virgin Galactic. След това ще се задейства ракетен двигател в задната част на Unity, който ще го изстреля в небето. Максималната височина, на която ще се издигне Unity, е приблизително 90 км, което ще предостави на космическите пътешественици мечтаната гледка към Земята и няколко минути безтегловност

Unity е суборбитален космически модул. Това означава, че не може да поддържа необходимата скорост и надморска височина, за да обиколи земното кълбо, така че ще остане на границата с Космоса няколко минути, след което ще се насочи обратно към ракетата носител, за да се върне на космодрума в Ню Мексико.

Ричард Брансън каза, че е разговарял с Джеф Безос по телефона и че взаимно са си пожелали успех, тъй като Безос планира на 20 юли да се издигне на още по-голяма височина със своя New Shepard

В петък компанията на Безос Blue Origin публикува съобщение в туитър, в което казва, че Unity няма да достигне „международно признатата“ надморска височина, определена за граница с Космоса – т.нар. линия на Карман, отстояща на 100 км от земната повърхност. Американското правителство обаче признава за граница с Космоса височина от около 80 км и присъжда т.нар. Крила на астронавтите на всеки, който я надхвърли.

Съобщението на Virgin Galactic не подминава и въздействието на Unity върху околната среда, като го определя за „далеч по-голямо от това на New Shepard”, с въглероден отпечатък, еквивалентен на бизнес полет от Лондон до Ню Йорк. 

Космическото съревнование продължава...

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: