Свръхумни камери сами ще решават какво да попадне в кадър

Свръхумни камери сами ще решават какво да попадне в кадър Снимка: pixabay

Новата програма FENCE на Агенцията за перспективни изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) ще помогне да се създадат камери, които сами могат да определят какво заслужава да попадне в кадър

Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) обяви стартирането на програма за разработване на невроморфна камера, която е предназначена да подобри ефективността на компютърното зрение, като симулира начина, по който човешкият мозък обработва информацията.

Разработката на FENCE (Fast Event-based Neuromorphic Camera and Electronics) е поверена на екипи от три компании: Raytheon, BAE Systems и Northrop Grumman. И трите са най-големите представители на американския военно-промишлен комплекс. Всеки от екипите ще предложи своя собствена версия на камерата с невроморфни чипове и алгоритми.

Съвременните техники за обработка на изображения стават все по-усъвършенствани. По-новите могат да заснемат изображения с висока разделителна способност и да проследяват обекти с голяма точност, но те правят това чрез обработка на големи количества данни, което отнема време и енергия.

Програмата FENCE трябва да създаде камера с процесор, който да работи по следния алгоритъм: цялото внимание трябва да се обърне на онези части от изображението, където се случва нещо, достойно за внимателно разглеждане. Това ще намали количеството данни, прехвърлени за обработка, и ще намали консумацията на енергия.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: