Камери с изкуствен интелект получиха 19 областни дирекции на МВР

Камери с изкуствен интелект получиха 19 областни дирекции на МВР Снимка: МВР

Министър Калин Стоянов: С новите камери правим поредната стъпка в борбата с пътния травматизъм

На кратка церемония днес,  в присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов, служители от 19 областни дирекции на МВР получиха съвременни камери, които са с висока резолюция и разделителна способност.

Това е поредната стъпка, която министерството предприема в борбата с пътния травматизъм. Става въпрос за доставката на 20 преносими мобилни камери, които са закупени със средства по Фонда за безопасност на движението. Това ще даде възможност да се извършва засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. В момента се работи по обществени поръчки за доставка на още 280 преносими, стационарни и мобилни устройства, заяви вътрешният министър. 


Министър Стоянов коментира, че след предприетите допълнителни действия за контрол по пътя, съответно са констатирани много повече нарушения и генерирани много повече наказания. Предприехме и действия за активизиране процеса по връчване на наказателни постановления и глоби по фиш – резултатът, е че през последните два-три месеца ние имаме повишаване на събираемостта с повече от 50% в сравнение с миналата година за същия период. Само за последните две седмици сме събрали от глоби малко над 7 милиона лева, като за същия период миналата година те са били около 4 милиона, отбеляза вътрешният министър.


Двадесетте преносими устройства за контрол на скоростните режими, закупени със средства по Фонда за безопасност на движението по пътищата, са разпределени на 19 областни дирекции на МВР за нуждите на Пътна и Охранителна полиция. По едно устройство получиха областните дирекции в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен, а Плевенската дирекция две.

Камерите напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Вече са обучени служители – по двама от дирекция, един за работа с камерата и един за обслужването на системата й.
Новозакупените технически средства са част от новата проектна инициатива на Министерството на вътрешните работи, чиято цел е намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия. Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието).

Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговата класа.

В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно - например превозни средства, движещи се в различни ленти.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за обработка на нарушенията, посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: