Olympus възнамерява да продаде бизнеса си за производство на камери

Olympus възнамерява да продаде бизнеса си за производство на камери Снимка: Engadget

Японската компания Olympus официално обяви намерението си да изостави бизнеса с производство на камери и да продаде блока на инвестиционния фонд на Японските индустриални партньори (JIP).

Според сайта на Olympus страните вече са подписали меморандум за сключване на сделки, а окончателното споразумение за продажбата на фотобизнеса на Olympus се планира да бъде сключено преди края на септември 2020г.

Olympus е широко известен като производител на камери, но основната част от бизнеса на компанията е свързана с производството на медицинско оборудване.

През последните години Olympus пусна редица модели безогледални камери, които бяха успешни на пазара, но през последните три години фотобизнесът на японската компания беше нерентабилен, пише изданието The Verge.

Компанията отбеляза, че се опитват по различни начини да увеличат продажбите на трудния пазар на камери, но тези опити не носят успех. Една от причините за намаляване на пазара в Olympus бе разработването на камери, с които смартфоните са оборудвани - те позволяват да правите висококачествени снимки и видеоклипове, което води до по-рядката употреба на стандартни камери.

Продаденият на JIP бизнес не означава края на Olympus. Фондът планира да продължи разработването и производството на продукти, използвайки основната марка на компанията и нейните марки OM-D и Zuiko. По-рано JIP направи същото с VAIO бизнеса на лаптопи на Sony.

През май 2018 г. японската компания Canon спря да продава камерата EOS-1v, последната филмова камера в продуктовата линия на Canon. Производството на EOS-1v стартира през 2000 г. и бе прекратено през 2010 г. - оттогава Canon продава акции. Дизайнът на EOS-1v бе в основата на дизайна на редица по-късно появили се цифрови SLR камери на Canon.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: