Големи звезди съживяват музикалния живот в Обединеното кралство

Големи звезди съживяват музикалния живот в Обединеното кралство Снимка: pixabay.com

Знакови музиканти ще се изявят на множество малки сцени това лято

Сър Том Джоунс ще участва в концерт в Cambridge Junction, обект с едва 800 места, докато Rag 'n' Bone Man ще забавлява 250 фенове на Tunbridge Wells. Оживлението настъпва след дългите 18 месеца, в които концертната практика практически беше прекратена заради COVID-19. 

Схемата Revive Live е организирана от Trust of Music Venues съвместно с Националната лотария, която предоставя 1 милион паунда, за да помогне на млади музиканти да заплатят разходите си за оборудване и транспорт, тъй като след година и половина бездействие не могат да си ги позволят.

С тези пари ще бъдат организирани над 20 турнета с участието на млади, но вече известни изпълнители в цяла Великобритания. А 30 000 души, които си купят билет от Националната лотария, ще получат и билет за някое от музикалните събития. 

Подкрепата за малките местни салони, заведения и културни събития „прави нещата различни”, според Том Джоунс. Пред BBC той каза: 

„Музикантите могат да записват музика и в спалните си, но не могат да показват изкуството си пред публика без място, на което да се случи това.“

Начинанието ще подкрепят и Mahalia, James Arthur, Frank Turner, Sam Fender и Fontaines DC. Rag 'n' Bone Man вече заплува в тези води с три концерта в лондонското Jazz Café миналата седмица.

Програмата излиза само дни, след като премиерът Борис Джонсън заяви, че планира да отмени ковид-ограниченията от 19 юли, което означава и край на ограничения брой публика на концертите и в нощните клубове.

Многобройните летни музикални фестивали на Острова са пулсът на британската музика, но повече от половината от тях това лято вече са отменени, в т.ч. големи събития като Гластънбъри и BST Хайд Парк, които се отложиха за следващата година. Други като карнавала на лондонския Notting Hill ще се проведат онлайн.

Според Music Venue Trust през последната година са били затворени 83% от концертните зали, което е довело до натрупване на дългове в размер на 45 милиона британски лири. От своя страна правителството казва, че през последната година е подкрепило 800 музикални организации с безвъзмездни средства от своя фонд за възстановяване на културата.

Вестник Music Week се надява правителството да обяви и застрахователна схема за предстоящите през лятото културни инициативи. Организаторите на събития и собствениците на зали, клубове и сцени призовават за подобна схема още от началото на годината и виждат в нея единствения начин да планират събитията си без страх от фалит.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: