Под купола на жегата

Под купола на жегата Снимка: pixabay

Канада и Тихоокеанският северозапад на Съединените щати чупят температурни рекорди: там термометърът показва 46 градуса и това е най-високият показател за 84 години метеорологични наблюдения

Синоптиците говорят за образуването на термичен купол над региона - хребет с високо налягане, който задържа топъл въздух, блокирайки обмена на въздушни маси.

Сара Хендерсън от Центъра за контрол на заболяванията в Британска Колумбия припомня пред Euronews: „Никога не сме имали толкова безумно високи температури, както сега, това е безпрецедентен случай в ози континентален регион."

В Сиатъл жителите търсят облекчение на плажа, във фонтаните. В пика на горещините в селищата са открити охлаждащи помещения - има климатици и можете да си починете в прохлада. Търговските центрове остават отворени. Сиатъл е свикнал с дъжда, така че малко частни домове са климатизирани.

Обикновено, когато имаме 60-70 градуса по Фаренхайт (15,5 - 21 градуса по Целзий), това е страхотен ден. Всички са с къси панталони навън. А настоящата температура е непозната за нас. Чувствам се като в пустинята", казва местен жител за Euronews.

Tоплинната вълна, опасна за здравето, ще продължи една седмица в региона.

У нас:

Днес в по-голямата част от страната ще е слънчево с максимални температури между 31° и 36°. След обяд главно над планинските и североизточните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб югоизточен вятър.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд по северното крайбрежие ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 28°. Температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В сряда повишението на температурите ще продължи и максималните ще са между 34° и 39°, по Черноморието 28°-31°. Ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност след обяд. В планините на Западна България ще се развият и отделни купесто-дъждовни облаци, от които ще превали и прегърми.

В четвъртък температурите ще са все още високи, но около обяд от северозапад ще започне понижение. На места, главно в Западна и Централна България, а през нощта срещу петък и в петък - и на изток, ще има валежи и гръмотевична дейност. Има повишена вероятност за значителни локални валежи и градушки.

През почивните дни остава повишена вероятност за превалявания, в отделни райони в следобедните часове - интензивни и придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър и ще е сравнително хладно за началото на юли, с максимални температури в по-голямата част от страната под 30°, съобщи БНТ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: