Най-високата жилищна сграда в Европа очаква обитателите си

Най-високата жилищна сграда в Европа очаква обитателите си Снимка: orangesmile.com

След 15 години строителство, небостъргачът Intempo в испанския курорт Бенидорм ще бъде завършен през юли

Според проектантите Uniq Residential строежът, започнал през 2006 г., върви към откриването си. Огромната сграда с две 198-метрови кули и 256 луксозни жилища, разпределени на 45 етажа, е европейски колос не само по размери, а и по фалити, прекъсвания на строителството, правни конфликти и възраждания, с други думи, всички възможни перипетии в реализацията на такъв мащабен строителен проект, коментира larazon.es.

Първоначалните планове предвиждаха сградата да бъде завършена към средата на 2010 г. Но икономическата криза от 2007 г. и множеството финансови и технически проблеми скоро всяха справедливи съмнения в този срок. 

Проектът стартира с кредит от близо € 100 милиона, които през 2008 г. вече се бяха трансформирали в € 4,06 милиона загуби и дълг към банката от € 62,75 милиона. След известно време от строежа се оттеглиха и проектантите. В крайна сметка собственик на сградата станаха SVP Global, които през 2019 г. се обърнаха към Uniq Residential с предложение да възобновят строителните работи при нова инвестиция от € 30 милиона за модернизация, адаптация и комерсиализация на имота. 

Замразен последно през 2014 г. и проектиран почти десетилетие по-рано, небостъргачът трябваше да навакса разликата в новите вкусове и нужди на потенциалните клиенти. Между 38-ия и 45-ия етаж двете кули на комплекса са свързани с емблематична за небостъргача структура с формата на диамант, така че тези етажи станаха най-луксозните, със значително по-големи апартаменти и неустоим изглед към морето и планините. Други архитектурни нововъведения превърнаха почти всички едностайни апартаменти в двустайни. В съответствие с идеята на проектантите „сградата да отговоря на най-ексклузивното търсене на пазара“, довършителните работи са изпълнени с най-луксозни материали. 

Жилищата в Intempo не са адресирани към определена категория купувачи. Все пак 40% от апартаментите, чиито цени варират от € 250 000 евро до € 1 000 000, вече са запазени. Според директора по продажби и маркетинг обобщеният профил на купувача е „предимно чужденци, с руска, скандинавска, френска или германска националност, въпреки че има и голям брой резервации от испанци.

Бенидорм е един от най-оживените испански и европейски курорти на Средиземно море и Intempo обещава да се превърне в една от забележителностите му. Страхотната сграда не изпъква само с височината и мащабите си. Входното фоайе е развито на площ от 600 кв. м, зад сградата има плаж с обща площ 4300 м, басейн от 800 кв. м и детски басейн от 90 кв. м. Пред сградата на 1000 кв. м е разположена  детска площадка, плюс ресторант с голяма тераса и водно огледало. На последните два етажа небостъргачът разполага с уелнес зона с „безкраен“ басейн, зони за масаж, сауна и фитнес, като общите площи в сградата заемат над 13 000 кв. м.

Предстоящото откриване на Intempo идва с надеждата, че проблемите на емблематичния небостъргач вече са в миналото и че бъдещите му обитатели ще го обживеят при идеални условия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: