Започва лятото на най-скъпите почивки в Европа

Започва лятото на най-скъпите почивки в Европа Снимка: moneycheck.com

Въпреки това европейците са решени да наваксат скучните ваканции по време на пандемията.

Туристическият бизнес също иска да компенсира постните летни сезони от последните две години с по-високи цени. Паралелно с енергията и храните, хотелите и ваканционните жилища са с над 35% по-скъпи в сравнение с предпандемичните нива. Но първият ценови шок за тези, които са избрали да пътуват с колите си, са най-високите цени на горивата в историята на автомобилния транспорт. 

Според данни от петролния бюлетин на ЕС за м. май, ще платите най-много за литър бензин във Финландия (€ 2,523), следвана от Дания (€ 2,435), Гърция (€ 2.4), Нидерландия (€ 2,336), Швеция (€ 2,181), Ирландия (€ 2,169), Естония (€ 2,147) и Испания (€ 1,383). 

Класацията за дизела нарежда първи в десятката по цена за литър Швеция (€ 2,496), Финландия (€ 2,489), Дания (€ 2,269), Нидерландия (€ 2,185), Белгия (€ 2,178), Ирландия (€ 2,149), Франция (€ 2.13), Гърция (€ 2,126), Латвия (€ 2,107) и Испания (€ 2.10). Тези цени са повлияли разбира се и на цените в автобусния транспорт.

За разлика от хотелите и ваканционните апартаменти, поскъпнали средно с 35%, къмпингите и хостелите предлагат много по-сдържано увеличение от средно 3,8%,  а къщите за гости - 8,7%. Резервациите за сезона показват, че бизнесът им ще се възстанови и дори ще надмине резултатите от 2019 г. 

Това е и реалният шанс за „малкия туризъм” да „дръпне” част от клиентелата на хотелите и ваканционните апартаменти, а за почиващите – да открият неподозирано прелестни места в не толкова известни курортни райони, но с далеч по-спокойна атмосфера. Е, може би за сметка на предлаганите развлечения, но така или иначе, в интерес на личните финанси, баланс може да се намери. 

Малко досадно допълнение е въвеждането на плажни такси на безплатни до миналия сезон плажове (в Италия напр.), но посочените причини в случая са решаване на екологични проблеми и поддържане на по-високи хигиенни стандарти.

Други препятствия пред ваканционните намерения на европейците са множеството отменени полети и закъснения във въздушния транспорт. За разлика от това, железниците поддържат почти непроменени разписанията си, предлагайки същевременно все повече високосторостни железопътни отсечки.

Според класацията на viatravelers.com най-нискобюджетните туристически дестинации в Европа това лято са Република Северна Македония, Валенсия (Испания), столиците на Полша (Варшава), Чехия (Прага), Сърбия (Белград), Грузия (Тбилиси) и Босна и Херцеговина (Сараево), плюс черногорския Котор. 

Ако планирате изгодна презоекеанска почивка, не пропускайте Мексико, Коста Рика, Виетнам, Малайзия и Тайланд. И макар че, светът е голям и високи цени дебнат отвсякъде, при добро предварително проучване и избор на по-скромни места за настаняване, можете да намерите почивка по джоба си, която да ви зареди с енергия и много нови преживявания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: