Eто къде се договарят големите сделки

Eто къде се договарят големите сделки Снимка: luxintravels.com

Wall Street Journal описва някои предпочитани места за уединение на световните елити

Милиардери, холивудски звезди и собственици на могъщи корпорации се срещат дискретно по целия свят – в Сицилия, Аспен, Стокхолм или Давос. Най-известните хора на планетата организират своите „закрити конференции”, за да могат да общуват, без да се притесняват за поверителността

Събитията в тесен елитен кръг не се заснемат или записват, а достъпът до тях е строго контролиран. Блясъкът допълват известни кулинари, аристи, музиканти и спортисти. 

Участници и организатори описват елитните срещи като „убежище за малка група хора – от 25 до 35 души, които се събират около една маса и се занимават с приятни дейности”. Повечето гости пристигат със собствени самолети и тонирани джипове. 

Поканените признават, че макар и неформални, на срещите „се генерират значими бизнес идеи”. На такава среща Илон Мъск „спазари” Линда Якарино да напусне водещата си позиция в NBC Universal и да оглави X Corp (бившия Twitter). Отново в такава високопрофилна среда през един есенен уикенд Мъск обсъди биографията си със своя „писател под наем”, журналиста Уолтър Айзъксън, а през 2022 г. сподели с елитната компания режима си за отслабване. 

Закритите конференции на инвестиционната банка LionTree се провеждат два пъти годишно: през март в Диър Вали, Юта, и през януари в Давос, Швейцария, в компания на знаменитости като актрисата Марго Робин, петкратния носител на Grammy Лайънел Ричи, групата The Killers и др.

На своите срещи в сицилианския курорт Вердура Google предлагат на гостите си таласотерапия (въздушни и слънчеви бани край морето, плюс плуване). 

Фондацията Brilliant Minds на основателя на Spotify Даниел Ек и музикалния продуцент Араш Пурнури организира лятна закрита конференция в Стокхолм, от където гостите потеглят на круиз из шведските острови.

Най-голямата рекламна компания в света WPP нарича своята среща „антиконференция”, подчертавайки неформалната обстановка „без презентации на PowerPoint”. За тази година супер-рекламистите са планирани надпревара с дронове, състезание по поезия и свободни дискусии на теми като „Трябва ли да научим роботите да лъжат”. 

Въпреки неформалната атмосфера, срещите често водят до важни споразумения, а гостите използват случая, за да потвърдят или отхвърлят появили се слухове. 

Ако обаче мислите „да се уредите” с покана, за да подишате един въздух с Бил Гейтс, Джеф Безос или Марк Зукърбърг – не си правете труда. Да си търсите покана се смята за лош тон и признак, че не сте на „това ниво”. Ако пък случайно успеете, бързо ще установите, че за VIP гостите винаги има „друго ниво и друга зала за шампанско“, добре скрити от посетители „второ качество”… 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: