Първи случай на южноафрикански вариант на коронавирус у нас

Първи случай на южноафрикански вариант на коронавирус у нас

Актуална информация за епидемичната обстановка на 28 юни 2021г.

У нас 

Седем случая на делта-вариант на SARS-CoV-2, известен като индийски вариант, и един случай на бета-вариант, известен като южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране. Всички клинични проби от вариантите делта и бета са взети в УМБАЛСМ „Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. Заразените с индийския щам са от София - 2 жени и 5 мъже, от които само един е хоспитализиран. Останалите са със статут „карантиниран на домашно лечение“. Носителят на южноафриканския щам е мъж, временно пребиваващ в София, който е излекуван. 
190 от пробите показват алфа-вариант на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение. 

Темпът на ваксинация се забави, трябва да се натисне газта, заяви пред Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинацията в Столичната община. Има объркващи за хората послания. Най-важен е личният пример и личният контакт. Молбата ми към колегите лекари е да обясняват, коментира проф. Кантарджиев. Той заяви, че в страни, където има слабо ваксинационно покритие, бързо може да бъде отчетен ръст на новите случаи. И даде пример с Русия, където по данни на СЗО само за миналата седмица има ръст от 31%. 

Общата рамка на актуализацията на бюджета е 1-1.5 млрд. лв. да бъдат похарчени за подготовка за посрещане на една доста тежка есенно-зимна вълна на COVID кризата, каза на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев. По думите му това ще включва мерки за бизнеса, мерки за здравеопазването и подкрепа за пенсионерите. 

Данните за България 

Само 16 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие, според информацията, публикувана в Единния информационен портал. Те са били открити с помощта на 2915 теста. Няма починали вследствие на коронавируса, с което броят им остава 18 027. Новозаразени са отчетени само в 8 области на страната, като най-много са те в Пазарджик – 4. 

Общо 421 531 е броят на потвърдените случаи от началото на пандемията, от които 9379 са активни. 1560 от тях са хоспитализирани, включително 197 в интензивно отделение. 19 са излекувани за последното денонощие. 

Общо у нас са поставени 1 727 616 дози от ваксини срещу коронавируса, включително 2720 за последното денонощие. При 786 336 души цикълът на ваксинация е завършен. 

По света 

Германският канцлер Ангела Меркел днес възнамерява да обсъди с европейските си колеги възможността да се наложи временна забрана за британски граждани да влизат в Европейския съюз поради разпространението на индийския вариант на коронавируса, известен като „делта”, съобщава The Times. Според изданието Меркел иска да предложи Великобритания да бъде обявена за „предизвикваща особено безпокойство страна” и да се забрани на британците да посещават страните от ЕС. Пояснява се, че тази забрана може да се отнася както за неваксинирани, така и за ваксинирани британски граждани. 

От днес всички региони в Италия се преместват в бялата зона, която е безопасна от гледна точка на епидемиологичните рискове. Задължителното носене на маски на открито се отменя, както и социалната дистанция. Те обаче остават задължителни в транспорта, магазините, затворените помещения и в случай на струпване на много хора. Започна също временно отстраняване от работа на неваксинирани лекари и медицински персонал. Тази категория е единствената, която подлежи на задължителна ваксинация. Над 30% от населението над 12 години в Италия е със завършен курс на ваксинация срещу коронавируса. Италия е регистрирала 127 472 жертви на COVID-19 от началото на пандемията през февруари 2020 г. – на второ място в Европа по този показател след Великобритания и на 8-о в света, напомня Reuters.  

Исландия отменя всички вътрешни ограничения, наложени за борба с разпространението на коронавируса, обяви правителството на страната на официалния си уебсайт. От днес жителите на Исландия вече не са длъжни да поддържат социална дистанция. Освен това е отменено и изискването за носене на защитни маски, както и ограниченията върху събиранията. От 1 юли туристите, които са предоставили сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или сертификат за минало заболяване, няма да се налага да правят тест при влизане в страната.  
Ограничителните мерки в страната бяха въведени през март миналата година. До момента 87% от възрастните са получили поне една доза ваксина COVID-19 и около 60% са напълно ваксинирани, се казва в публикацията. 

В Москва регистрираха рекорден брой починали от COVID-19 за ден от началото на пандемията – 124 души, съобщава ТАСС, като се позовава на данни от федералния оперативен щаб за борба с инфекцията. Общо в града са починали 22 210 пациенти, или 1,65% от случаите в Русия.  
За денонощието в столицата са открити 7246 случая на инфекция срещу 6723 предния ден, в относително изражение увеличението е 0,54%. Общо в Москва са заразени 1 346 183 души, показват данните на щаба. Броят на излекуваните в града се е увеличил с 4433 на ден, до 1 148 291. Броят на активните случаи също продължава да нараства и вече е достигнал 175 682 - за столицата това е максимумът за цялото време на пандемията. На фона на рекорден брой нови случаи беше съобщено, че в централните региони на Русия имунизацията е била преустановена за два дни заради недостиг на ваксини. От Кремъл съобщиха, че проблемът ще бъде решен в идните дни. 

От днес в Гърция отпада вечерният час, но се запазват редица ограничения. Очаква се днес правителството да въведе „предимства“ за ваксинираните. Засега са единични случаите на заразени с делта-варианта на коронавируса, но специалистите предполагат, че в рамките на месец броят им ще се увеличи. Като неудовлетворително се отчита ваксинирането в страната. От 10-милионна Гърция напълно ваксинирани са 32%, а с една поставена доза са 54% от населението. 



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: