Нещастните бракове – фатални за мъжете

Нещастните бракове – фатални за мъжете Снимка: pixabay.com

Несполучливото семейно съжителство застрашава живота на „силния” пол

Мъжете, които са нещастни в семейния си живот, са изложени на 19% по-висок риск от смърт, отколкото късметлиите в брака. Това особено силно се отнася за случаите на инсулт, където рискът скача до 69%. Това е  заключението на учени от Университета в Тел Авив. Особено изненадващо обаче е, че този рисков фактор е съизмерим с рисковете от пушенето или заседналия начин на живот, се казва в изследването, публикувано в Journal of Clinical Medicine.

Екипът учени настоява здравните власти да насърчават настоятелно брачната терапия и виждат в т.нар. брачно образование част от стратегиите за подобряване на общественото здраве. 

Мащабното дългосрочно изследване се позовава на данните за здравното състояние на 10 000 израелци, проследени от 1965 г. насам. Условието за участниците е било да класират успеха на брака си по четирибална система. 

Сравнявайки здравните данни с оценките за успешността на брака, учените са установили, че удовлетвореността от брачния съюз всъщност е своего рода барометър за добро здраве или риск от смърт.

„Резултатите от нашето проучване предполагат, че недоволството от брака може да предскаже повишен риск от смъртност по всякакви причини, но особено в случаите на инсулт“, пишат учените в статията. Това са научните им аргументи, когато настояват органите на общественото здраве да инвестират много повече в подготовката за брак и брачно съжителство, както и в брачните консултации така, както правят по отношение на тютюнопушенето и насърчаването на физическата активност. 

Те препоръчват също така да се инвестира в предбрачно образование на младите хора, за да се избегнат брачни съюзи, които нямат добра перспектива за развитие. 

Изследването не обхваща влиянието на семейната среда върху съпругите и децата.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: