Администрацията на Байдън предприе мерки срещу принудителния труд

Администрацията на Байдън предприе мерки срещу принудителния труд

Някои от най-големите производители на материали за соларната индустрия влизат в „черния списък“

Министерството на търговията на САЩ включи в т.нар. черен списък пет китайски компании заради твърдения, че използват принудителен труд, съобщават световните информационни агенции. Разпореждането ще позволи на митническите служители да конфискуват стоки, които ще бъдат освободени само ако вносителят може да докаже, че не са произведени с принудителен труд. 

Сред компаниите, които попадат под забрана, е Xinjiang Daqo New Energy Co, която се занимава с производство на ключови компоненти за фотосоларни панели. Xinjiang GCL New Energy Material Co пък е част от GCL New Energy Holdings Ltd - който изгражда фотоволтаични централи - 157 в 26 провинции, по информация от интернет страницата на холдинга.  

Забраната ще важи и за продукти, съдържащи материали от Hoshine Silicon Industry Co. Ltd - основен производител на полисилиций и материали, използвани в повечето слънчеви панели. Според Politico, Hoshine държи около половината от световните доставки на полисилиций за слънчевата индустрия, като компанията е била обект на доклад за принудителния труд и по-рано тази година.   

Този ход идва на фона на нарастващия международен резонанс за отношението към мюсюлманите уйгури в автономния регион Синдзян, което Държавният департамент определи като геноцид. 

На съвместна пресконференция вчера в Берлин американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди за използването на принудителен труд в автономния китайски регион, където германският автомобилостроител „Фолксваген“ има завод, предаде АФП.  

„Мисля, че е наша обща отговорност да направим всичко по силите си, за да гарантираме, че продуктите, които може да са резултат от принудителен труд, не влизат в нашите държави“, изтъкна Блинкен на пресконференцията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: