Ценни маслени платна на барокови художници открити в контейнер за боклук

Ценни маслени платна на барокови художници открити в контейнер за боклук Снимка: presseportal.de

Според експертна оценка творбите са оригинали

Картините са намерени случайно миналия месец от 64-годишен мъж, който се отбил в зоната за почивка край автомагистрала А7 южно от Вюрцбург в Бавария. Находката е била предадена веднага на полицията в Кьолн. След като до момента няма нито съобщения, че някой ги е загубил, нито претенции за собственост, в петък кьолнската полиция публикува снимки на 350-годишните платна и отправи апел към всеки, който би могъл да даде някаква информация. 

Според експерт, поканен от полицията, маслените платна са творби на холандския художник Самуел ван Хоогстратен (1627 - 1678) и на италианеца Пиетро Белоти (1625 - 1700). Двете картини са стилно рамкирани, в две почти еднакви рамки, което навежда на мисълта, че са били притежание на един собственик. По първоначална експертна оценка картините са оригинали. 

Самуел ван Хоогстратен е най-известен с експериментите си с перспективата, което придава на работите му триизмерно внушение. Роден е в Дордрехт, Нидерландия, и е учил в Амстердам при знаменития си сънародник Рембранд. Уебсайтовете за аукциони на произведения на изкуството сочат, че работи на Хоогстратен са се продавали за големи суми. През 2019 г. лондонската аукционна къща Bonhams предлага на търг едно от платната му („Почиваща овчарка”) за € 58 000. А според сайта Lot Search друга негова творба - „Разпъването на кръста” - е продадена през 2018 г. за над € 332 000.

Белоти също е прочут художник от периода на барока, макар че за него се знае по-малко. Учил е във Венеция, в школата на италианския художник Джироламо Форабоско, и е работил основно в същия град, където се е ползвал с покровителството на богати фамилии. Любимият му жанр е портретът, към който е подхождал с натуралистична точност и топло човешко отношение. Според проведените консултации с галеристи в Германия и Швейцария засменият мустакат мъж, изобразен на намерената картина, е негов автопортрет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: