Появи се нова хипотеза за състоянието на водата в Черно море

Появи се нова хипотеза за състоянието на водата в Черно море Снимка: uol.de

Натрупвaнето на въглерод вероятно е резултат от взаимодействие със серни съединения. Ефектът може би е повлиял върху климата в различните геоложки периоди

Научен екип от Института по химия и биология на морската среда при Университета в Олденбург, Германия (ICBM), представи в сп. Science Advances нова хипотеза за причините, довели до натрупването на органични съединения в дълбините на Черно море и други бедни на кислород води. Според изследването реакциите със сероводород играят важна роля в този процес. 

„Този механизъм очевидно допринася за факта, че във водите на Черно море органичният въглерод е над два пъти повече, отколкото в морските райони, богати на кислород". казва пред een.com д-р Юта Нигеман, една от водещите фигури в изследването. 

Черно море е необичаен воден басейн: под 150 метра дълбочина концентрацията на кислород спада до около нула, което означава, че висши форми на живот като растения и животни не могат да съществуват там. В същото време това полузатворено море, с площ два пъти колкото Франция, съхранява сравнително големи количества въглерод. Тези условия, които рядко се срещат в други морски региони, в Черно море преобладават от около 7000 години. Ниското съдържание на сол в горните 150 метра се дължи предимно на р. Дунав, а по-соленият и по-плътен нисък слой навлиза през Босфора от Средиземно море.

„Когато отворите водна проба от по-дълбоките райони на Черно море, миризмата на развалени яйца почти ви събаря“, казва д-р Нигеман. На повърхността обаче няма данни, че Черно море е застояла водна маса, в която поради липсата на кислород бактериите произвеждат неприятно миришещия сероводород. Неговата силно реактивна молекула се свързва с вещества от разнообразна група въглеродни съединения, които присъстват във всеки литър морска вода

Като се има предвид, че световният океан съдържа приблизително толкова въглерод, колкото и земната атмосфера, резултатите от това ново проучване са от значение за климата. 

„Обемът на океанските води с напълно изчерпан кислород, се е увеличил четирикратно между 1960 и 2010 г.”,  казва д-р Гомес-Саез, друг от ръководителите на изследването. Според него обаче механизмът за натрупване на въглерод чрез реакции със серни съединения е твърде слаб, за да има забележимо въздействие върху изменението на климата при сегашните условия. В геоложката история обаче е имало периоди, в които големи области на океаните са били с недостатъчно кислород и това може би е допринесло за дългосрочното извличане на въглероден диоксид от атмосферата.

Водните проби от Черно море са взети по време на научна експедиция на ICBM с изследователския кораб Maria S. Merian, заедно с колеги от Института „Алфред Вегенер”, Центъра „Хелмхолц” за изследване на полярните и морските среди, Центъра за морски науки за околната среда при Университета в Бремен и Института „Макс Планк” по морска микробиология.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: