Германия затваря агенцията, отговаряща за досиетата на Щази

Германия затваря агенцията, отговаряща за досиетата на Щази

Документите вече ще се съхраняват във Федералния архив

Германската агенция, посветена на управлението на досиетата на Щази (Министерството на държавната сигурност на бившата ГДР), официално беше затворена в четвъртък, съобщава DW. Милионите досиета, както и хиляди снимки и звукозаписи, направени от държавната сигурност и разузнавателните служби на Източна Германия, сега ще попаднат под ръководството на Федералния архив на Германия в град Кобленц. 

Въпреки преместването 1300 служители на агенцията и длъжностни лица ще продължат да обработват и изследват огромния архив, заяви държавният секретар по културата и медиите Моника Грютерс. „По този начин той ще бъде запазен за в бъдеще, като обществеността ще получи „подобрен достъп до файловете", каза още Грютерс. 

Федералната агенция за архивите на Щази е създадена със закон през декември 1991 г., а за неин създател се счита бившият президент на Германия Йоаким Гаук. От самото си създаване до момента службата е получила общо 7,3 милиона искания, като заявленията от частни лица са около 3,5 милиона. Смята се, че агенцията е съхранявала информация за около 6 милиона германци, включително огромен брой снимки и звукозаписи. Една част от документите се намират в чували и кашони в „насипно състояние" - ръчно накъсани или унищожени с машини, но работата по тяхното възстановяване продължава. 

Все още всеки месец до агенцията се подават около 3000 заявления от граждани, които искат достъп до архива, за да проверят дали Щази е следила тях или техни близки. Германското правителство гарантира, че работата по документите, които дават богат поглед върху болезнената роля на държавата в живота на нейните граждани, ще продължи, пише DW.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: