Нови $ 50 милиарда помощ за Украйна обсъждат страните от G7

Нови $ 50 милиарда помощ за Украйна обсъждат страните от G7 Снимка: euromaidanpress.com

Предложението на САЩ, които водят преговорите, е сумата да бъде възстановена поне отчасти чрез приходи от замразените руски активи

От Белия дом се стремят към подписване на такова споразумение на срещата на G7 през юни в Италия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници. Дискусиите по темата обаче са трудни и процесът може да отнеме няколко месеца, отбелязва агенцията. 

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън потвърди, че преговорите за отпускането на тази финансова помощ на Украйна са в ход. „В идеалния случай бихме искали всички страни от G7 да участват, така че САЩ да не правят това сами“, каза тя пред Bloomberg.

Голямата седморка включва Канада, Франция, Германия Италия, Япония, Великобритания и САЩ. Западните страни спорят как да използват замразените руски резерви повече от две години. Европейският съюз, както и G7, са против конфискацията им, а САЩ и Украйна подкрепят тази идея. Слоганът "Накарайте Русия да плати"  редовно присъства на обществени прояви на украинци в страната им и по света.

Брюксел обяснява позицията си с възможна загуба на доверие в европейския дългов пазар и в еврото като резервна валута. Друг аргумент на ЕС е неприкосновеността на принципите на международното право, които дават имунитет на държавната собственост. Според анализатори, САЩ вероятно ще настояват ЕС да оттегли възраженията си.

В момента Белият дом проучва няколко варианта за използване на руски активи. Един от тях е издаването на облигации, които според изчисленията могат да генерират € 30-40 милиарда през следващите десет години и € 50-60 милиарда в рамките на 15-20 години. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: