Появи се първият инвестиционен тръст, изцяло фокусиран върху космически технологии

Появи се първият инвестиционен тръст, изцяло фокусиран върху космически технологии

Инвестирането в космически технологии е все още нова и високорискова област

Първият инвестиционен тръст, изцяло фокусиран върху космическите технологии, се готви да се листва на Лондонската фондова борса, съобщава ВВС. Космическата индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в Обединеното кралство на стойност 14,8 млрд. паунда годишно. Seraphim Space Investment Trust ще даде възможност на инвеститорите да се възползват от това, което се очаква да се превърне в пазар за трилион долара.  

За първи път обществеността ще има достъп до портфолио от частни космически компании, каза Марк Богет, съосновател на космическия фонд. Той стартира фонда Seraphim през 2014 г., като оттогава е събрал 70 милиона британски лири от инвеститори, включително Британската бизнес банка и Airbus. 

Със своето портфолио от повече от 50 компании, чийто бизнес е свързан с Космоса, Seraphim си е поставил амбициозната цел да постигне обща годишна възвръщаемост на инвестициите от 20%. 

„Има огромен апетит от страна на инвеститорите, но по-голямата част от новите космически компании все още са частни, така че публичният пазар се бори, за да инвестира в космическия сектор“, добави Богет. 

Тръстът планира да инвестира 150 милиона паунда както в съществуващото си портфолио, така и в нови, стартиращи космически компании. Той вече получи подкрепата на правителството, което увеличава инвестициите в сектора в опит да увеличи пазарния си дял. Новината идва на фона на обществената консултация за създаване на национална космическа стратегия на Обединеното кралство, която тече в момента. 

Въпреки глобалните икономически сътресения през последната година, 2020 г. беше и годината на най-голямата частна инвестиция в Космоса до момента. Тази година вероятно ще последва примера.  

През последните месеци се наблюдава повишен интерес към сателитната индустрия, като технологични компании като SpaceX и базираната в Лондон OneWeb изстрелват малки спътници (наносати) в ниска околоземна орбита. Целта е да се използват големи „съзвездия" от наносати, за да се даде възможност за сателитен интернет, както и за събиране на данни за Земята, като температура и състав на атмосферата. Според експертите наносатите ще позволят на по-малки фирми да получат достъп до Космоса и да се възползват от космическите технологии. 

„Инвестициите, свързани с Космоса, са все още на ранен етап от развитието си. Това ги прави високорисково предложение, но структурата на инвестиционното доверие е подходяща за сектора, тъй като позволява търпелив инвестиционен подход", каза Мик Гилиган, партньор в инвестиционната къща Killik & Co.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: