Европейският съюз изнася милиарди тонове отпадъци

Европейският съюз изнася милиарди тонове отпадъци Снимка: pixabay

Това се случва, защото страните от Съюза не могат да рециклират такова количество отпадъци, съобщи Euractiv

През 2018 г. страните от Стария свят са произвели 2,32 милиарда тона отпадъци, а по-късно са изнесли значителни количества от тях в развиващите се страни, главно в Югоизточна Азия.

Понастоящем Европа не може да спре сделките за закупуване на правото за разполагане на отпадъци от Европа в други страни, които се нуждаят от пари от Европейския съюз. Поради това през 2020 г. ЕС направи износа на отпадъци по-екологичен: беше въведена забрана за износ на пластмасови отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани.

Тези нови правила ясно показват, че ЕС се отнася сериозно към отговорността, която носим за генерираните отпадъци. Това е важна стъпка за справяне със замърсяването с пластмасови отпадъци, преминаване към кръгова икономика и постигане на целите, посочени в „Зеления пакт за Европа", коментира по-рано тази ситуация европейският комисар по околната среда Вирджиниус Синкевичус в интервю за Euronews.

В момента експертите не виждат начин за решаване на проблема с негативните последици от механизма за износ на отпадъци.

Изпращането на нашите отпадъци далеч от очите ни никога няма да бъде грижа за околната среда. Тези отпадъци са глобален проблем", обобщи експертът по преработката на отпадъци Патрик Клирънс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: